Nakon 22 godine: Odlazak “prvog karlovačkog sokolaša” Željka Šančića s čelne funkcije

Ivan Janković zamijenio je , Željka Šančića na funkciji predsjednika Gimnastičkog kluba Sokola Karlovac. Rijetko je koji karlovački sportski dužnosnik otprilike 4 i pol mandata, odnosno 22 godine proveo na čelnom mjestu neke sportske udruge. I ne samo to, Šančić je pored funkcije u gimnastici bio još predsjednik gradske i županijske organizacije te dopredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza. O profesionalnim obvezama na dužnosti županijskog pročelnika za društvene djelatnosti, informiranje sport i kulturu da i ne govorimo… U svakom slučaju sve to je valjan razlog za “oproštajni” intervju s njim.

Nakon tolike godine što ste ih proveli na funkciji “prvog karlovačkog sokolaša” da li je razlog tome zasićenost ili možda prilika mladima da se iskažu?

– Usuđujem se vjerovati da je Gimnastički klub Sokol Karlovac na vrhuncu svoje organiziranosti. Sve svoje financijske obveze uredno podmirujemo. Najviše sredstava osiguravamo iz vlastitih prihoda i tako osiguravamo stabilnost poslovanja. Imamo primjerenu brojčanost članstva ali i kontinuitet u postizanju športskih rezultata. Kupljene su sve potrebite sprave. Uspostavljen je sustav educiranja novih trenera, sudaca i članova tijela upravljanja. Upravo je to pravi trenutak za uključenje mlađih u odgovorne poslove.

S čime biste bili zadovoljni…

– Zadovoljan sam time što klub danas predstavlja u športskoj ali i široj društvenoj zajednici. Gimnastika je težak šport sa puno znoja i žuljeva. Uspjeli smo vlastitim radom steći korektan odnos sa svima drugima, kako na razini grada Karlovca tako i prema svim asocijacijama, zajednicama i savezima. Časno je danas biti član GK Sokola Karlovac. Dvorana je pravi mali centar bazične tjelovježbe. Gimnastička “jama” znatno je unaprijedila uvjete rada. Bili smo uspješni domaćini brojnim državnim natjecanjima. Svojevremeno smo visoko podizali ljestvicu organizacije natjecanja kao na primjer kada smo informatizirali suđenje i ocjenjivanje, svake sprave što je nakon Karlovca postao standard u svim narednim prvenstvima. Aktivno smo radili na popularizaciji gimnastike. Pisali smo projekte i privlačili sredstva iz raznih izvora. Organizirali smo i bili domaćini brojnih državnih edukacija za trenere i suce. Ljetni gimnastički kamp u Selcu prerastao je u najveći ljetni kamp u središnjem dijelu jugoistočne Europe. Puno smo toga napravili.

… Što ste htjeli a niste uspjeli učiniti za KA-gimnastiku?

– Zanimljivo pitanje. Kad malo bolje razmislim ne mogu ništa navesti. Iako generalno, nikad ništa nije tako dobro a da ne bi moglo biti još bolje.

Gimnastički veterani pomalo odlaze: Franca Blašković, Katica Horvatić, Ivo Belina, Ratko Vuković a sad i Željko Šančić. Ima li klub kadrova koji će znati održati, i povećati, kvalitetu i rad kluba?

– Svi su oni još tu. Svojim savjetom i ulogom u pojedinim manifestacijama itekako doprinose cjelokupnom radu. Izmjenjujemo se u raznim ulogama. Učimo mlađe da poštuju starije, a stariji imaju obvezu prenositi svoje znanje i iskustvo na mlađe. To je pravi spoj mladosti i iskustva. Vjerujemo da će sadašnji zamjenik predsjednika kluba profesor Ivan Janković kao budući predsjednik gotovo bezbolno nastaviti voditi Klub. Tu su iz srednje i mlađe generacije Anamarija Palijan Vračević, Jurica i Vinka Suhin, Darija Herak, trenerski dvojac Marijan Šančić i Robertina Kućan, kao i čitav niz mlađih trenera i sudaca. Starije vježbače koji iskazuju afinitet i sposobnosti kontinuirano usmjeravamo prema trenerskom i sudačkom pozivu. Dakle budućnost karlovačke gimnastike je neupitna.

Ostajete u Sokolu u nekoj drugoj ulozi ili…

– Ostajem u Upravnom odboru.

Ivan Janković novi predsjednik GK Sokol Karlovac Održana je godišnja Izborne skupštine Gimnastičkog kluba Sokol Karlovac na kojoj su u novu Upravu izabrani: za predsjednika Ivan Janković, a članove Željko Šančić, Jurica Suhin, Darija Herak i Kruno Smolčić. U Nadzorni odbor izabrani su: Vinka Suhin (predsjednica), Branka Knežević i Andreja Ledić.

Možda nešto više od toga. Na primjer Hrvatski gimnastički savez?

– Bio sam dva mandata potpredsjednik Hrvatskog gimnastičkog saveza. Zadnjih četiri godine bio sam predsjednik Nadzornog odbora HGS-a. Umjesto mene u Nadzorni odbor uspjeli smo progurati Juricu Suhina. Trenutno sam predsjednik Gimnastičkog saveza Karlovačke županije i to je dovoljno da ostanem blizu gimnastike.

Ronilaštvo. Sve se češće spominjete u tom sportu?

– To je moja nova sportska ljubav, ako mogu reći nova za nešto što traje više od deset godina. Ronjenje u sebi objedinjuje puno novih izazova. Ujedno je to izniman spoj s prirodom. Često volim reći da je to izvrsna psihoterapija za brojne stresove kroz koje u današnje doba svi prolazimo.

Bliže se izbori u krovnim sportskim asocijacijama Karlovca i županije. “Sportska vlada” Grada i Županije – ostajete ili odlazite?

– Nadam se da ću biti tu negdje. Nisam razmišljao o čelnim ulogama.

Razmišljate li možda o povratku na funkciju predsjednika Zajednice športova Karlovačke županije koju ste svojedobno uspješno obnašali?

– Hvala na pozitivnoj ocjeni rada. Puno je bilo aktivnosti u raznim ulogama. Bio sam skoro deset godina predsjednik KŠZ-a i jedan mandat Saveza športova sadašnje Zajednice športova Karlovačke županije. Sve pozitivno što je napravljeno rezultat je timskog rada svih članova tijela upravljanja. Nastojao sam biti aktivan i pravičan. Sada ne razmišljam o čelnim pozicijama.

Vojnik ste svoje stranke. Što ako vam HDZ ipak naloži da preuzmete tu funkciju?

– Vjerujem da će se kroz razgovor iznaći najbolje kadrovsko rješenje. Ima u našem gradu i županiji puno kvalitetnih ljudi.

Što biste još istaknuli za kraj ovog razgovora?

– Moram se zahvaliti svima iz dosadašnjih garnitura u tijelima upravljanja kluba. Zahvaljujem se svim sponzorima i donatorima, a napose onim čelnicima Grada Karlovca i Karlovačke županije koji su nas podržavali u našim pozitivnim aktivnostima. Hvala svima u športskim asocijacijama, napose HGS-u. Vjerujem u nastavak suradnje i u budućnosti. Karlovcu je i dalje potreban dobar gimnastički klub. Svi oni koji prođu kroz bazičnu tjelovježbu koju gimnastika gaji iskoristivi su u svim drugim športovima zbog svoje motoričnosti i discipline.

KAŠonline

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest