Opća bolnica Karlovac, prva od svih u sanaciji, napokon u plusu – Crnica kaže da je to rezultat zajedničkog rada i dokaz da idu dobrim putem

Opća bolnica Karlovac

Ako se po jutru poznaje dan, sanacija Opće bolnice Karlovac ovaj bi put mogla biti uspješna. Na računu karlovačke Bolnice, nakon dugo vremena, je plus i to od 137 tisuća kuna, što je dramatičan obrat u odnosu na prošlogodišnji siječanj kad je imenovano Sanacijsko vijeće s bankarom Radom Cvjetičaninom na čelu, koje je trebalo razriješiti dug od 56 milijuna kuna. Generiran je godinama, još iz doba upravljanja HDZ-ove pouzdanice Gordane Pavan, protiv koje je prije četiri godine podignuta optužnica zbog sumnji u financijske malverzacija u bolnici, odnosno plaćanja usluga koje nisu izvršene, ali lokalnom državnom odvjetništvu i sudstvu se očito ne žuri riješiti taj slučaj.

U svakom slučaju, danas nema ni Cvjetičanina koji je mjesto sanacijskog upravitelja zamijenio lukrativnijim bankarskim poslom, pa se s plusom na računu može pohvaliti njegov nasljednik dr. Suad Crnica. No, ne hvali se,tek skromno kaže kako se radi samo o ohrabrujućem pokazatelju za jedan mjesec, za koji su zaslužni svi.

– To je proces, mogući smjer daljnjeg rada jer ukupno poslovanje vežemo do okončanja sanacijskog procesa. No, sigurno je ohrabrujuće da se sa znatno manje sredstava može poslovati pozitivno. Rezultat je to rada cijele Uprave,ne pojedinca, i naravno, mog prethodnika, g. Cvjetičanina, koji je obavio velik dio posla oko planiranja, te zaposlenika jer ako nema takve podrške, sav je trud beskoristan, rekao nam je Crnica.

Većinu duga od 32,5 milijuna kuna riješio je HZZO plaćanjem dobavljačima lijekova i medicinskog materijala, a ostatak je posljedica truda i rada tako da je u šest mjeseci Opća bolnica Karlovac uspjela uštedjeti 8,5 milijuna kuna. Podsjetimo, nekad je gubitak na godišnjoj razini iznosio oko 18 milijuna kuna.

– Najveći dio duga je riješen – govorimo o asignaciji – zahvaljujući HZZO-u, odnosno, državi, riješena su i potraživanja iz 2013. duža od 120 dana, osim za studeni i prosinac, što će biti učinjeno prema koncu fiskalne godine. Idemo dobrim putem i postoje nagovještaji da će biti osigurano stabilno poslovanje Bolnice, izjavio je Crnica, podsjetivši da proces sanacije treba trajati još dvije godine.

Osim što je prva od bolnica u sanaciji otišla u plus,u Općoj bolnici je uspio i kontroverzni projekt smjenskog rada i donosi pozitivne rezultate. Unatoč tome što su još početkom ove godine liječnici bili u štrajku, kao i kolege širom Hrvatske, a neki i isticali kako sanacija ne ide u dobrom pravcu, čini se da je posljednje razdoblje donijelo pozitivni pomak. Iako je bilo smanjenja prava iz kolektivnog ugovora, nije bilo otkaza, a u inozemstvo je iz bolnice otišao tek jedan liječnik, no u međuvremenu je primljeno 12 specijalizanata.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest