Povodom 100-te godišnjice Prvog svjetskog rata otvorena izložba povijesnih fotografija “Karlovčani u velikom ratu”

Osim u Likovnom salonu arhivske ratne fotografije se mogu razgledati još i u 15 izloga u Radićevoj ulici i Paviljonu Katzler. Predstavljene su grupne fotografije karlovačkih vojnika na istočnom ratištu, kao i portrete koje ih prikazuju u odmaranju – sugrađani su to koji su stoljeće ranije šetali Radićevom ulicom.

Izložba je nastala radom na mrežnoj stranici Kafotke, na projektu fotografskog razotkrivanja Karlovčana i Karlovca, koji se temelji na fotografijama iz obiteljskih albuma – rekao je između ostaloga autor Dinko Neskusil i nastavio – za mene je pravo otkriće Alfonsus Šibenik za kojega sam utvrdio da je bio prvi karlovački ratni fotoreporter!

Stranica www.kafotka.net je u 2,5 godine pregledana oko 8 milijuna puta, koliko je bilo i komentara na objavljene fotografije. Na njoj je 5.000 fotografija koje su Karlovčani ustupili Dinku Neskusilu.Tako je nastala dosad neviđena karlovačka fototeka. Za svoj rad Dinko Neskusil će povodom ovogodišnjeg dana grada Karlovca – 13. srpnja, primiti Plaketu Grada.

Za izložbu “Karlovčani u velikom ratu” fotografije su ustupili: Ana Štefanac (Stregar), obitelj Baeuerle, Ružica Bendejčić, Krešimir Botković, Mirjana Došen, Zvonimir Gerber, Vera Glazer, Morana Rožman, Valentina de Lippa, Maja Nikolovska, Vesna Škrlac, Kruno Sorko i Višnja Sudar.

U Gradskoj knjižnici je izložba će biti otvorena do 30. lipnja, a u izlozima Radićeve ulice moći će se razgledati sve do rujna 2014. godine.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest