Karlovačka oporba, ovaj put i pisano, zatražila smanjenje naknada za članove nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova

Nakon što je karlovačka oproba, od SDP-a i nezavisnog Davora Petračića do Laburista, na sjednicama Gradskog vijeća višekratno tražila da se ukine ili smanji naknada članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća gradskih tvrtki i ustanova, sada je takav (pisani) prijedlog predsjedniku Vijeća uputila i potpredsjednica Marina Novaković Matanić (SDP). Hoće li i ovaj put to biti uzalud, tek će se vidjeti, no Novaković Matanić se nada da se Mihovil Stanišić (HSP AS) na ovakvu inicijativu neće oglušiti.

Predložila je, naime, da se članovima nadzornih odbora i upravnih vijeća naknada sa sadašnjih 900, smanji na 500 kuna mjesečno, a da je gradski pročelnici za članstvo u tim tijelima i ne dobivaju.

– Primjerice, saborski zastupnici za članstvo u nadzornim odborima ne dobivaju naknadu, što je i logično: dobivaš plaću iz proračuna, ne trebaš iz istog tog proračuna primati i naknadu za nadzorni odbor ili upravno vijeće. Isto tako, predložila sam da se ostalim članovima smanji iznos te naknade jer dobivaju po 900 kuna mjesečno, i to bez obzira jesu li imali sastanak ili ne. Osim toga, nikada za ništa ne odgovaraju; pa sjetimo se što se događalo u Knjižnici!Usporedbe radi, gradski vijećnici dobivaju 400 kuna po održanoj sjednici, kazala je Novaković Matanić.

U prijedlogu koji je poslala predsjedniku Vijeća za primjer je navela članstvo u Upravnom vijeću NP Plitvička jezera, gdje je naknada 500 kuna, skoro duplo manje nego u karlovačkim tvrtkama i ustanovama.

– A Plitvice imaju milijunsku dobit, za razliku od naših tvrtki koje stvaraju gubitke, pa onda nema razloga da članovi u nadzornim odborima i upravnim vijećima u Karlovcu imaju duplo veću naknadu, usporedila je Novaković Matanić.

Odgovor predsjednika Vijeća očekuje u propisanom roku od 30 dana, ali vjeruje i da bi prijedlog o smanjenju naknada članovima NO i UV mogao osvanuti i kao točka dnevnog reda na sjednici Gradskog vijeća.

– Nadam se da će to uvrstiti u dnevni red jer bi to, jednostavno, bilo u redu, odgovorno prema građanima. Daje se blizu milijun kuna godišnje za te naknade, a za što, napomenula je Novaković Matanić, dodavši da bi o prijedlogu za smanjenje naknada mogla razmisliti i Županija.

Grad Karlovac vlasnik je devet tvrtki i pet ustanova. U njihovim nadzornim odborima i upravnim vijećima je od pet do devet članova, koji mjesečno dobivaju po 900 kuna. Računamo li da ih je u NO ili UV samo po pet – nismo poslušali savjet Gradske uprave koja je na naš upit o ovoj tematici odgovorila samo na pitanje o visini naknade i uputila nas za ostale detalje na tvrtke i ustanove jer ih sama, valjda, ne zna – ispada da se radi o mjesečnom iznosu od 63.000, godišnje 756.000, odnosno, u 4 godine mandata nadzornih odbora i upravnih tijela 3,024.000 kuna.

Da bi ušteđenih sto tisuća eura godišnje bio značajan iznos u gradskom, odnosno, proračunu tvrtki i ustanova, na sjednicama je do sad upozoravao i nezavisni Davor Petračić. Predlagao je da se nadzorni odbori i upravna vijeća u gradskim tvrtkama i ustanovama ukinu.

– Htio bih da se ukinu jer nemaju svrhe! Direktori mogu voditi poduzeća koja imaju do 200 radnika i u njima nisu potrebni nadzorni odbori. Treba pokloniti povjerenje direktorima, a gradonačelnik bi ih trebao koordinirati. To Jelić nikada nije radio, čime iskazuje svoju nespremnost da upravlja gradom! Jer gradonačelnik mora biti menadžer, kojem je prvi posao upravljati firmama koje opslužuju ovaj grad, a tek pred kraj radnog vremena se baviti politikom. Karlovački gradonačelnik tako ne radi! On se 95 posto vremena bavi politikom, a ne upravlja firmama i tako nam se dešava da imamo najskuplje javne usluge u ovoj skupoj Hrvatskoj, naglašava Petračić.

Razočaran što njegovi prijedlozi, od ukidanja nadzornih odbora i upravnih vijeća na dalje, ne dolaze na dnevni red jer “ne zadovoljavaju formu”, kaže kako stječe dojam da se naprosto ne želi napraviti nešto što bi bilo na korist grada i građana. Ipak, i dalje se nada da će ponešto od predloženog doći pred vijećnike, pa tako prevagnuti politika nad politikanstvom.

– Moj dojam, što se upravljanja gradom tiče, je katastrofalan! Nedavno je netko branio Milanovića da je dao slobodu ministrima da rade jer je nesposoban koordinirati i upravljati. Jelić je kao Milanović: daje slobodu svojim najbližim suradnicima, što nije dobro, ni sam ne zna što bi s njima, a oni se ne koordiniraju između sebe. Ne radi svoj posao na način na koji bi trebao, pa bi onda bar trebao zadužiti ljude koji su sposobni, a on ni to nije napravio, ocjenjuje Petračić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest