Nacionalno svetište: Završetak Velike pobožnosti svetom Josipu

Hodočasnička subota završila je svečanim koncertom Bogu i Domovini pod zaštitom blaženog Alojzija Stepinca, koji je započeo misnim slavljem vođenim rektorom Svetišta mons. Senteom, na čast svetom Josipu i Domovini. Koncert je osmislila i vodila Lejdi Oreb – voditeljica, scenaristica i urednica u projektima HRT-a, a domoljubne i vjerničke pjesme izvodili su pjevačica Vera Svoboda, bariton Miroslav Živković, pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra – umirovljeni časnik HV iz Knina i tamburaški orkestar KUD-a Gaj pod vodstvom dirigenta Krešimira Račića. Svečanost je počela molitvom Krunice pobjede koju su molili branitelji iz Udruge veterana satnije Rebels i vojni djelatnici.

– Uz datum 10. lipnja kada se obilježava godišnjica izbora svetog Josipa za glavnog zaštitnika Hrvatske, okupljeni smo u ovom svetištu s razni strana naše domovine, noseći u srcu mnoštvo nakana koje po zagovoru svetog Josipa želimo uputiti Gospodinu. Možda bismo s pjesnikom i mi mogli reći: “Ja domovinu imam, tek u srcu je nosim.” Noseći je u srcu, želimo danas i ovdje zahvaliti Bogu za dar domovine, za Božji dar teško izborene hrvatske slobode. Kako se ne sjetiti krunica o vratu naših branitelja, molitava koji su trajno pratile naše mladiće na bojištima. Vidimo kako je i u ovom trenutku života naše Domovine također vrlo potrebna molitvena pomoć da se očuva njezina sloboda, sloga, mir i napredak. Sve to molimo po zagovoru svetog Josipa, zaštitnika naše domovine – kazao je na zahvalnom misnom slavlju u nedjelju 12. lipnja u Nacionalnom svetištu u svojoj homiliji mons. Ivan Milovan, porečko-pulski biskup u miru.

Zahvaljujući za ostvarenu Veliku pobožnosti svetom Josipu biskup Milovan je spomenuo kako na ovom zahvalnom misnom slavlju sudjeluje mnoštvo članova HKZ MI koji obilježavaju 40. obljetnicu svoga osnutka i djelovanja koje se odvijalo i odvija se na planu mnogih župa i biskupija diljem domovine.

– Vodstvu i svim članovima MI-a čestitamo visoku obljetnicu, te zajedno s njima i za njih, zahvaljujemo Gospodinu želeći im u ovim novim i uvijek zahtjevnim vremenima i prilikama snagu Duha koji obnavlja lice zemlje – kazao je mons. Milovan u prigodnoj propovijedi.

Na zahvalnom misnom slavlju koncelebrirali su vlč. Jozo Mario Tolj -utemeljitelj zajednice Mi, don Anđelko Kačunko, don Vjenceslav Kujundžić -župnik splitske župe svetog Josipa, don Ante Zovko iz Rijeke, župnik Lučkog vlč. Vjekoslav Pavlović u čijoj župi se nalazi najviše Miovaca te mons. Antun Sente ml., rektor Svetišta. Uz brojne hodočasnike i članove HKZ MI na misnom su sudjelovali i ministar turizma Anton Kliman -donedavni predsjednik HKZ MI, karlovački gradonačelnik Damir Jelić i Mate Krajina, glavni urednik časopisa MI.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest