Počela izgradnja replike žitne lađe – prve turističke ture po Kupi plovit će već sljedećeg proljeća

Nova lađa trebala bi otprilike izgledati kao ova na fotografiji

Počela je gradnja replike žitne lađe i već sljedećeg proljeća 24 metra dugačka i 4 metra široka lađa trebala bi zaploviti rijekom Kupom, kao prije stotinu godina brojne lađe koje su ovom karlovačkom rijekom prevozile žito i drugu robu. Žitna lađa kojće imati kapacitet za 50 putnika.

– Gradnja replike započela je u lipnju 2014., a očekivani završetak gradnje je prosinac 2014. Duljina plovidbe i sami turistički aranžmani prilagođavat će se vodostaju rijeke Kupe, godišnjim dobima ali i potrebama turista, rečeno je na današnjoj tiskovnoj konferenciji u Zamršju gdje je u potpunosti i predstavlen projekt Žitni put Kupa – Sava koji je financiran iz sredstava IPA Prekograničnog programa Hrvatska – Bosna i Hercegovina u okviru 2. natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava.

Nositelj projekta je Općina Pokupsko i partneri Grad Karlovac, Karlovačka županija, TZ Sisačko-moslavačke županije, TZ Brodsko-posavske županije, Razvojna agencija Karlovačke županije Karla d.o.o. i Društvo Zvono uz Kupu.

– Od žitne lađe očekujemo da privuče turiste na novu turističku destinaciju Žitni put koju razvijaju kroz provedbu projekta u suradnji s partnerima iz BiH. Nizom projektnih aktivnosti uspostavit će se prekogranična regionalna suradnja, unaprijediti različite proizvode i usluge destinacije Žitni put, a sama lađa bi trebala dati dodanu vrijednost destinaciji, kažu u Udruzi Zvono uz Kupu.

Izgradnja žitne lađe financira se iz sredstava Europske Unije kroz projekt Žitni put, Kupa – Sava čija je ukupna vrijednost 2,6 milijuna kuna. Projekt sufinanciraju Grad Karlovac s 204 tisuće kuna, te Karlovačka županija sa 73 tisuće kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest