Projekt uređenja muzeja na Turnju “izvisio” na natječaju za sredstva EU, KAquarium još uvijek – u igri

KAquarium - projekt vrijedan

Projekt uređenja Muzeja Domovinskog rata na Turnju nije prošao na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja dok još postoje šanse, kažu nam u karlovačkoj gradskoj upravi, da sredstva u ovom Pozivu natječaja dobije KAquarium.

Kako nam je pojasnila pročelnica Upravnog odjela za investicije i europske fondove Marina Grčić, KAquarium je trenutno u postupku provjere prihvatljivosti nositelja i projektnih partnera što je četvrti korak u procesu procjene. Sljedeći je odluka o financiranju koja bi u ovom slučaju bila “teška” čak 36 milijuna kuna kuna od čega je 27 milijuna vrijednost same građevine i opreme, a preostala sredstva su namijenjena ostalim popratnim projektnim aktivnostima.

– Projektni prijedlog Slatkovodni akvarij i muzej rijeka – KAquarium razvijen je u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije koje je sufinanciralo izradu tehničke dokumentacije. Prijavio ga je Grad Karlovac dok je nositelj projekta Muzeja za budućnost na Turnju bio Gradski muzej, kazala je Grčić.

Kako navode u gradskoj upravi, značenje KAquariuma koji bi se trebao smjestiti na lokaciji nesuđenog kampa na Korani nije samo da bude regionalna atrakcija s velikim brojem posjetitelja, već da preuzme funkciju promocije bogate prirodne baštine hrvatskih rijeka i jezera.

Dok se očekuje odluka hoće li biti financiran po ovom natječaju, projekt “Karlovački muzejski prostor za budućnost” pričekat će raspisivanje novog. Vrijednost projekta kojim bi bila uređena zgrada Kalifornije na Turnju, te njezino kompletno opremanje i pretvaranje u muzejski prostor je 24,7 milijuna kuna. Od toga 23,2 milijuna otpada na vrijednost same građevine i opreme, a preostala sredstva su namijenjena ostalim popratnim projektnim aktivnostima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest