Patrijarh Irinej nakon posvećenja Crkve sv. Nikole: Ovo je veliki dan – zacijeljena je rana

– Ovo je veliki dan, dan kada je zacijeljena rana, veoma krvava, nastala kada je hram porušen i bio dosta vremena u takvom stanju. Poslije napora i dobre volje s više strana, obnovljen je gotovo iz temelja i ukrašeniji nego što je bio,  tako da je rana zacijeljena današnjim činom posvećenja. Osobno bih želio, što vjerujem da žele svi ljudi dobre volje, da se djela kakva su se ovdje dogodila nikada i nigdje ne dogode.

Posvećena crkva

Nije to dobro; tragično je za one na koje se mržnja odrazila, a ništa manje nije tragično za one koji su tako nešto činili. Jer činiti zlo ne donosi radost čovjeku, samo dobro je radost i ljepota, a sve drugo što nema taj pečat kad-tad, uvide i drugi, da je bilo zlo koje je samo nanijelo bol i tugu, a to nije ni po volji Božjoj, ni moralno, niti stvar normalnog života na ovome svijetu, izjavio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej danas u Karlovcu, nakon posvećenja Crkve sv. Nikole i polaganja kamena temeljca za budući Eparhijski dvor.

Dug razgovor s Jelićem

Odgovarajući na pitanje je li se susreo s ovdašnjim čelnicima i predstavnicima drugih vjerskih zajednica – a današnjoj arhijerijskoj liturgiji, između ostalih, prisustvovali su saborski zastupnik Milorad Pupovac, savjetnik Predsjednika RH Stjepo Bartulica, pomoćni biskup zagrebački msgr. Ivan Šaško, dekan Karlovačkog dekanata pater Franjo Tomašević, imam Džema’ta Karlovac Damir efendija Livak i glavni imam Medžlisa Islamske zajednice u Karlovcu Admir efendija Muhić – kazao je da s drugima nije imao prilike za razgovor, ali je sinoć dugo razgovarao s karlovačkim gradonačelnikom Damirom Jelićem.

– Stekao sam utisak da je vrlo kulturan čovjek, ima puno razumijevanja i puno dobrih želja i prijedloga, koji su dobri i pohvalni. Daj Bože da takvog raspoloženja i takvih želja bude što više i u našem i u svakom drugom vremenu, kako kod nas, tako i kod drugih, izjavio je patrijarh. Ocjenjujući položaj Srpske pravoslavne crkve u zemljama nastalim od bivše Jugoslavije, odgovorio je da nije nimalo zavidan i da je Crkva veliki stradalnik 2. Svjetskog rata, što se ponovilo i nedavno.

Svaki narod ima nešto svoje, ali to je dio kulture čovječanstva

– To je tragično jer znači da postoje neke želje, neke namjere koje nisu humane. Zašto je to tako – ne znam. To je tragičnije jer smo i jedni i drugi kršćani, nismo vjere nepoznate jedna drugoj, nas vezuju istine mnogo veće nego što nas dijele. Ono što nas dijeli nije suštinsko, mi smo tako bliski, najbliži jedni drugima i mora postojati harmonija, ljudski odnos koji priliči ljudima koji čitaju Evanđelje i ljudima koji ispovjedaju istoga Gospoda Krista.  Nadamo se da će prošlost koja je tragična dati dovoljno pouke svima nama da se takvi događaji ne dešavaju i trebamo učiniti svi, i jedni i drugi, jedni malo da zaborave, drugi da nikada više ne obnove to što se desilo, da se stvori jedna atmosfera ljudska, kršćanska, čovječanska jer danas nema naroda na kugli zemaljskoj da živi sam, svugdje smo izmiješani i možda ljepota svijeta jest u toj pomiješanosti, tom zajedničkom životu. Svaki narod ima svoj jezik, kulturu, povijest, nešto svoje, ali u suštini je dio sveobuhvatne kulture čovječanstva i ono što Bog poželi: da u svakom čovjeku vidimo svoga bližnjega. Čovjek vrijedi onoliko koliko je u stanju da bližnjega svoga vidi kao sebe, radost nije u uzimanju, nego u davanju. To je vrlina kršćanska koja treba biti prisutna u našem životu, izjavio je patrijarh Irinej.

Irinej o ćirilici u Hrvatskoj: Pismo nikome nije nanijelo zlo

Upitan mogu li Katolička i Pravoslavna crkva u budućnosti učiniti više na normalizaciji odnosa između Hrvata i Srba, odgovorio je da ne samo da mogu, nego su pozvane i trebaju to činiti, pa ono što dogovore, prenijeti u narod. Ćirilica, po njegovim riječima, je pismo srpskog naroda, a ni jedno pismo nikome nije nanijelo zla.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest