Hrvatska traži izručenje Milana Martića koji je u Estoniji u zatvoru – želi mu suditi za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog

Karlovac razaran od 1991. do 1995. godine

Milanu Martiću, osuđenom ratnom zločincu i ratnom vođi pobunjenih Srba koji u Estoniji izdržava 35-godišnju kaznu zatvora, moglo bi se suditi i za granatiranje Karlovca i Jastrebarskog u svibnju 1995. godine.

Hrvatska je, piše Novi list, za njega izdala Europski uhidbeni nalog, te traži izručenje radi novog suđenja, dok traži i bivšeg zapovjednika tzv. Srpske Krajine Milana Čeleketića koji se skriva u Srbiji i nije dostupan hrvatskom pravosuđu.

Estonci su brzo odgovorili na zahtjev, te zatražili dodatno vrijeme da razmotre mogućnost izručenja. Ako, odnosno kada Martić bude izručen, sudit će mu se na Županijskom sudu u Zagrebu.

Novi list piše da će Martić, kad sjedne na optuženičku klupu, dobiti priliku očitovati se samo o optužbama za napade na Jastrebarsko i Karlovac. U njima nije bilo ljudskih žrtava kao u Zagrebu gdje je živote izgubilo sedam građana.

– Među dokazima u optužnici nalaze se i televizijske snimke izjava što su ih Martić i Čeleketić dali nakon raketiranja potvrdivši da su izdali zapovijedi iz osvete, najavivši da će to učiniti ponovno. U znak odmazde za akciju “Bljesak” u kojoj je HV uhitila i jednog od vođa pobunjenih Srba Veljka Đakulu, Martić je naredio raketne napade na Zagreb, dok su Karlovac i Sisak zasuti granatama, piše Novi list.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest