Karlovac i Karlovčani savjesni u odvajanju otpada – tempo, ipak, valja pojačati da grad bude ne samo čist nego i ekološki održiv

– Nadam se da ćemo ispuniti sve zakonske okvire i moći reći da smo, uz čist, i ekološki održiv grad, kazao je direktor Čistoće Damir Jakšić na današnjoj pressici o aktivnostima tvrtke na provođenju Zakona o održivom gospodarenju otpadom.

Grad je, podsjetila je zamjenica gradonačelnika Marina Kolaković, još 2010. izradio Plan gospodrenja otpadom, 2007. oformio prvih 50 zelenih otoka, kojih je danas 101, postavljenih 550 posuda za različite vrste otpada – staklo, plastiku, papir, metal i tekstil, koji se nakon prikupljanja selektira na deponiju Ilovac. U gradu je i pet mobilnih eko otoka za selektirano prikupljanje otpada, što ima jedino Karlovac, građanima je na web stranici Čistoće i Grada dostupna interaktivna digitalna karta s lokacijama posuda, a planirano je i uvođenje sustava kojim će građani moći prijaviti oštećenje posude, popunjenost, zatražiti njeno postavljanje, ali i prijaviti divlje deponije.

Na 204 lokacije u gradu su i zasebni kontejneri, uglavnom za papir i plastiku, a u idućih mjesec dana bit će postavljeno još 80 velikih kontejnera za papir, plastiku i staklo, te 300 kanti za papir i 300 vrtnih kompostera. Sve kako bi se otpad što više odvajao, pa bilo što manje smeća.

– Za sada zadovoljavamo propisane odredbe, ali ćemo krenuti i žešće jer iz godine u godinu postotak iskoristivog otpada moramo povećavati inače slijede kazne Gradu. U tome trebamo suradnju građana koji su i sada vrlo savjesni: u kontejnerima je od 70 do 90 posto upravo onaj otpad koji treba biti, javljaju nam se sa zahtjevima gdje postaviti posude i mi ih slušamo, rekao je Jakšić, podsjetivši Karlovčane da se glomaznog otpada i dalje mogu, jednom godišnje, besplatno riješiti, naruče li kontejner Čistoće.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest