Sudski epilog sudara MIG-ova kod Plaškog – suđenje pilotima u Karlovcu, počinje u listopadu

Karlovački Županijski sud odradit će suđenje pilotima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva satniku Igoru Trošelju i natporučniku Marijanu Kudliku. Njih se, podsjetimo, tereti da su odgovorni za sudar MIG-ova kod Plaškog, kad su pala dva MIG-a. Srećom, piloti su se spasili katapultiranjem, dok je od krhotina aviona teško ozlijeđena Marija Klipa iz Donje Šupice. Nesretna žena je brala krumpir i teško stradala.

Spis je dodijeljen sutkinji Županijskog suda Sandi Janković, dok će suđenje započeti u listopadu.

– Osnovano se sumnja da su 23. rujna 2010. od 12,30 do 12,48 sati na području vojnog poligona “Eugen Kvaternik Slunj” tijekom provođenja “Glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011.,” prvoosumnjičenik kao vođa grupe četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske i drugoosumnjičenik kao prvi pratitelj upravljali avionima protivno čl. 1. st. 3. i čl. 22. st. 7. Pravilnika o letenju zrakoplova u svezi čl. 389., 391. i 393. Pravila o letenju oružanih snaga.

Postupajući suprotno navedenim odredbama pristali su da dovedu u opasnost život ljudi i imovinu većeg opsega, jer je prvoosumnjičenik letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima, pa kako je istovremeno manevar bez izvješćivanja izvodio i drugoosumnjičenik, iako nije vidio vođu grupe, tako uslijed ovih manevara dolazi do sudara aviona i do lansiranja raketa iz lansera desnog krila drugoosumnjičenikova aviona, stoji u optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu.

Provedena je i interna istraga MORH-a, kad je utvrđeno da su piloti prekršili propisanu proceduru.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest