Podignuta optužnica protiv Hermine i Ivana Benića – iz Gradske knjižnice ukrali 1,5 milijuna kuna, ŽDO predložilo “zamrzavanje” imovine

Iz gradske knjižnice na privatne račune "isisano" 1,5 milijuna kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je nakon provedene istrage podignulo optužnicu protiv bivše šefice računovodstva karlovačke Gradske knjižnice Hermine Benić, te njezinog supruga Ivana Benića, HDZ-ovog predsjednika Temeljnog ogranka i Mjesnog odbora Gradac, te čelnika tamošnjeg DVD-a. Oni su, navodi se u optužnici, psumnjičeni za pronevjeru čak milijun i 513.684 kuna.

Osim pronevjere, odnosno zlouporabe položaja i ovlasti u gradskoj ustanovi, Benići se terete za krivotvorenje službene isprave i ovjerovljavanje neistinitog sadržaja.

– Prvookrivljenici se stavlja na teret da je od 26. lipnja 2009. do 31. prosinca 2012. u svojstvu voditelja računovodstva u jednoj gradskoj ustanovi u više navrata s računa te ustanove prebacila novčani iznos od 1,513.684,60 kuna na svoj tekući i žiro-račun koji je potom prebacivala na račune jednog dobrovoljnog vatrogasnog društva i mjesnog odbora kao i podizala novac u gotovini, navodi Županijsko državno odvjetništvo.

Nadalje, tereti je da je radi prikrivanja ove transakcije krivotvorila poslovnu dokumentaciju.

– Drugookrivljeniku se stavlja na teret da je kao predsjednik Mjesnog odbora i vatrogasnog društva u više navrata potpisivao virmane za plaćanje omogućivši prvookrivljenici podizanje novca koji je zadržala za sebe. Ujedno, prvookrivljenicu se tereti da je izradila potvrdu o stjecanju stručnog naziva na ime drugookrivljenika koju je on upisao u svoju radnu knjižicu, stoji u optužnici.

Kako je u optužnici stavljen prijedlog da se od okrivljenika oduzme imovinska korist u iznosu od 1,513.684,60 kuna, tako da je Županijskom sudu u Karlovcu stavljen prijedlog za određivanje privremene mjere radi osiguranja oduzimanja imovinske koristi od okrivljenika zabranom raspolaganja i otuđenja na nekretninama i pokretninama koje imaju u vlasništvu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest