Svaka kiša u Slunjskim Moravcima potok pretvori u bujicu – kuće odsječene, dvorišta pod vodom, apeli mještana bez reakcije nadležnih

Dan, dva posla s bagerima na čišćenju “potoka”, kako mještani Slunjskih Moravaca kod Skakavca zovu rječicu Veliku Utinju, bilo bi dovoljno da se riješi velik problem više obitelji, no unatoč brojnim apelima prema karlovačkoj gradskoj upravi, nema odaziva.

Naime, dovoljno je i par kišnih dana da zaseok u kojem živi nekoliko obitelji, među njima i obitelj Šimatić postane otok, dok se do glavne ceste može samo traktorom. Zasad, jer je Utinja već načela i put koji bi se svakog časa mogao odroniti u rječicu.

Traktorom kroz vodu

– Evo vidite gdje živimo. Desetak kilometara od grada, a kao da smo daleko od civilizacije. Ove godine već osam, devet puta ovako, traktorom kroz vodu visoku i do metra. Ako se ništa ne napravi, do zime nećemo moći do kuće, priča nam Ivica Šimatić čija se kuća nalazi na brdu iznad “potoka”. Kako nam kaže, a potvrđuju i ostali mještani, problem je jer je rječica prošle godine doslovno zatrpana granjem i zemljom.

To je, priča Šimatić, napravio njihov susjed te tako blokirao tok rijeke koja sad neprestano poplavljuje. Njemu je pod vodom put do kuće, drugom susjedu okućnica i gospodarske zgrade, čak su jučer pilići i svinje morali biti evakuirani.

– Imam dvoje djece, s nama je stara baka. Kako će mi djeca u školu, što ako zatreba hitna pomoć. Razgovarao sam u Gradu s Đankovićem, no nisu ništa napravili. Kažu mi da zovem Arkadu, i to sam napravio, no lako je dogovoriti posao ako će ga netko platiti, nastavlja ogorčeni Šimatić koji je i SDP-ov član Mjesnog odbora.

Kakva korist od Mjesnog odbora?

Kaže, u Mjesnom odboru nikoga nije briga za njegov problem, valjda zbog stranke u kojoj je. Predsjednik MO Damir Kusanić, priča Šimatić, rekao mu je da ne može tu ništa.

– Pa čemu nam onda treba mjesni odbor, kakva korist od njega. Od tri imanja na dva ne živi nitko. Ja nemam ni puta, kako da onda ljude s obiteljima zadržimo u ruralnim područjima, kaže nam još naš domaćin s kojim smo se do kuće i nazad vozili na blatobranu traktora.

– Ne tražimo autoput, čak niti asfalt nam ne treba. Samo pošaljite nekog da pročisti potok i naš problem će biti riješen, zavapio je Šimatić uz odobravanje susjeda.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest