Nova šansa za posrnuli Adriadiesel – zahvaljujući pozajmici Končarevih kreće proizvodnja, neki radnici sele u Brodotrogir

, posrnuli proizvođač disezlskih motora i energetskih postrojenja koji je zamalo završio u stečaju te bio likvidiran, nastavit će raditi zahvaljujući financijskom injekcijom u obliku pozajmice koju su osigurala Jadranska ulaganja i to za plaću radnicima. To je bio preduvjet da se pokrene proizvodnja. Dogovorena je, navodi Jutarnji, isplata svih radničkih potraživanja do kraja godine, dogovara se otplata dugova vjerovnicima kroz postupak predstečajne nagodbe, a naziru se i novi poslovi. Radnici će zasad raditi za minimalac, ali je dogovoreno da će im se usporedo isplaćivati zaostale plaće.

Novi direktor Adriadiesela, odnosno predsjednik tročlane uprave postao je Nenad Končar, sin Danka Končara.

– Adriadiesel ima tri osnovna tržišta na kojima je prisutan niz godina. Brodogradnja i gradnja pomoćnih generatora za nuklearne elektrane su u krizi, a tvrtka nije mogla preživjeti samo od servisiranja, izjavio je za Jutarnji Nenad Končar.

Kako dodaje, pred realizacijom su neki novi programi, imaju program restrukturiranja dok će neki radnici Adriadiesela, a koji su za to kvalificirani, privremeno biti prebačeni u Brodotrogir, koji je u vlasništvu Končarevih. Nedostaje im zavarivača, tako da će se neki iz Karlovca preseliti na more, dok Končar kaže da neće biti smješteni o vlastitom trošku.

Čekaju “velik posao”

Jutarnji piše kako bi Adriadiesel iz nezavidne situacije mogao izvući tek neki veći posao. Jedan od njih je gradnja dizel – generatorskih setova za Astraviec, bjelorusku nuklearnu elektranu u poslu vrijednom 25 milijuna eura. Posao je još uvijek neizvjestan, i to zbog odnosa EU i Rusije.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest