Europski tjedan kretanja pun događanja – od šetnji, biciklijade, radionica do foto natječaja

foto ilustracija (arhiva KAportala)

Biciklijada, različite radionice, šetnja gradskim ulicama s osobama s invaliditetom, dijelovi grada zatvoreni za promet, foto natječaj – dio je događanja koja Karlovčane očekuju u Europskom tjednu kretanja, od 16. do 22. rujna.

Najavljeno je to na današnjoj pressici, na kojoj je pročelnica Martina Furdek Hajdin podsjetila da je ovakvo obilježavanje, u sklopu kampanje “U gradu bez mog automobila” u Karlovcu pokrenuto prije 14 godina. Od jednog dana došlo se do tjedna kretanja, a aktivnosti koje se tim povodom organiziraju sve su brojnije.

– Ideja je promovirati kretanje ljudi, te smanjenje korištenja automobila. Ove godine slogan Europskog tjedna je “Naše ulice, naš izbor” čime se želi potaknuti ljude da predlože oblikovanje javnog prostora u kojem žive kako bi oni postali ugodniji za život, rekla je Furdek Hajdin.

Taj je slogan i tema foto natječaja, na kojem mogu sudjelovati svi i od danas do 15. rujna dvjema fotografijama ukazati na dobre i/ili loše stvari na karlovačkim ulicama, odnosno, na ono što žele ili ne žele na njima.

– Svi su pozvani da fotografijama zabilježe što im se sviđa ili ne, ukažu na dobra i loša rješenja, ono dobro i što bi trebalo promijeniti. Autorske fotografije, veličine do 1MB, s kratkim opisom, imenom i prezimenom, adresom i e-mailom te brojem telefona treba dostaviti na tjedan.kretanja@karlovac.hr, a moći će se pogledati i za njih glasati od 16. do 20. rujna na FB stranicama Grada i Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije. Autore pet najuspješnijih očekuju vrijedne nagrade, najavila je predsjednica Saveza Blaženka Presečan.

Da on fotografira na zadanu temu, odgovorio je na novinarsko pitanje gradonačelnik Damir Jelić, lošu stvar koju bi htio “uhvatiti” bila bi, za kiše, besplatno tuširanje na uskom nogostupu Banijanskog mosta s gažanske strane, a dobra, kakva se drugdje teško može snimiti, igranje tenisa u Vrbanićevu perivoju. Hoće li te fotografije pokušati snimiti, nije otkrio, ali se nada da će se i natječaju i pripremljenim događanjima odazvati brojni građani.

– Veseli što je ovo lijepa tradicija našeg grada – grada susreta. Vjerujem da će nas dobro vrijeme poslužiti u onom što je najbitnije – kretati se, kazao je Jelić, pozvavši sve na pregršt akcija koje se nude u Europskom tjednu kretanja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest