Pročistač otpadnih voda u Ozlju će biti završen do ožujka i donijeti čistu Kupu – gradi se europskim novcem

foto: www.ozalj.hr

Ozalj će za šest mjeseci imati izgrađen pročistač otpadnih voda, a time i čistu rijeku Kupu.

Radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda započeti su u lipnju, nakon potpisivanja ugovora o dodjeli sredstava iz IPARD programa za mjeru “Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture” između Grada Ozlja i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Projekt je vrijedan više od 4,5 milijuna kuna.

– Sredstva bespovratne potpore EU, iz IPARD programa, iznose 4.394.118 kuna, a odnose se na iznos prihvatljivog ulaganja odobrenog od APPRRR-a. Neprihvatljivi troškovi, a koji su potrebni i koji će se financirati iz proračunskih sredstava Grada Ozlja, iznose 151.661 kunu. Radi se o troškovima stručnog nadzora nad izgradnjom i dijelu troškova opremanja upravno pogonske zgrade uređaja. Gradnja se ne odvija u fazama, već po sistemu “ključ u ruke”, a sve bi trebalo biti dovršeno u ožujku 2015., ukoliko to vremenski uvjeti dozvole, kazala je pročelnica Mirjana Vidiček.

Ozalj će tada dobiti biološki pročistač kapacitet 2000 ekvivalenata, na koji će  biti spojeni svi kolektori kanalizacije grada Ozlja, od kojih je šest već izgrađeno, te preostaje izgradnja posljednjeg, u Ulici N. Š. Zrinskog.

– Izgradnja sustava za pročišćavanje otpadnih voda Grada Ozlja značit će puno za grad Ozalj budući će ponajprije zaštititi rijeku Kupu od zagađenja, stvorit će pretpostavke za daljnji razvoj gospodarstva, prvenstveno na području turizma, te će se pozitivno odraziti na poboljšanje kvalitete života stanovništva grada Ozlja, zaključila je Vidiček.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest