Priča čitatelja: Kip “pete rijeke” – žene na Zdencu u karlovačkoj jezgri misteriozno se okreće sam od sebe?

Zdenac nekad i sad...

Karlovačka peta rijeka, kip žene na znamenitom Zdencu u srcu gradske povijesne Zvijezde s vremena na vrijeme okreće se za 90 stupnjeva!?

Ono što vjerojatno niti jedan drugi Karlovčanin, pa čak niti stručnjaci, nisu zapazili, jest naš čitatelj D. M. (želio je da mu se objave samo inicijali) i u kratkoj, ali zanimljivoj priči, objasnio svoja zapažanja…

Pročitajte je u cijelosti…

U samom srcu Karlovca Grada, njegovoj geometrijskog sredini, nalazi se nešto našim očima svakog dana vidljivo, a zbog užurbanosti života svaki puta previđeno. Do sada, nadam se svi već znate, radi se o Zdencu u staroj jezgri. Vrapci na grani, kao i klinci i klinceze u vrtiću već znaju da je izgrađen 1869., da je nekada u njega dolazila borlinska voda, da je u samome centru zvijezde, da su one četiri gospođe na njegovom vrhu alegorijski prikaz četiri rijeke, da se s njega zagonetno smiješi Sunce sa svojim zrakama, no postoji jedna sitnica koju nekako kao da je svatko osim mene u ovome gradu predvidio.

Naime, uz četiri rijeke na obodu, uvijek osvijetljene reflektorima postoji i peta karlovačka rijeka koja je noću jedina u mraku (jedina nije osvjetljena reflektorima), ta rijeka nalazi se u samom centru Zdenca, na njegovu vrhu. Ono što je zanimljivo u vezi nje, a na što me dječačka znatiželja natjerala da istražim jest to, da se ona s vremena na vrijeme okrene! i to za 90 stupnjeva udesno! Još kao klinac sam počeo istraživati Grad i njegovu povijest, te sam nakon dana i dana obilaženja Grada, fotografiranja i kopanja po internetu naišao na ovo gotovo suludo saznanje! Naravno, prvo sam sakupio sve dokaze da uvjerim sam sebe, a zatim krenuo u opširnu istragu da pokušam na racionalan način objasniti cijelu priču. Prvo sam pokucao na vrata Konzervatorskog Odjela u Karlovačkoj Županiji, predočio im fotografije, a oni su u šoku prekopali sve zapise o uređenju i pomicanju navedenoga, te su jednostavno zaključili da nemaju pojma što se dogodilo, i na moju sreću uputili me na kiparicu koja je izvodila radove restauracije 90-ih godina ako se dobro sjećam (istraživao sam prije 5-6 godina).

Zahvalio sam se dragim gospođama i došao do kiparice koja je u još većem šoku i nevjerici od konzervatorica porazgovarala sa mnom i rekla mi da je ona dobila skinute kipove u svoju radionu, te da pokušam porazgovarati sa tvrtkom koja ih je skidala. Nakon razgovora sa radnicima koji su navedeno radili došao sam do podatka da su oni također radili sve prema propisu, fotografijama i nahođenju konzervatorskog odjela.

Više nisam znao što da radim tako da sam gledao prastare razglednice Karlovca, novije i starije fotografije i došao samo do jednoga zaključka a taj je da se ona više puta zagonetno okrenula bez ikakvoga mehanizma! Od toga dana gotovo svaki dan pratim njegovu orijentaciju i nikada nisam primjetio pomak.

Eto, jedna mala davna sitnica koja mi je zagolicala maštu kao dječaku, a koja bi nadam se mogla isto učiniti i nekim drugima i održati kod mladih zanimanje za ovaj Grad i njegovu bogatu, zasigurno neistraženu, pomalo mističnu, a skoro zaboravljenu povijest!

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest