Danas izbor čelnice Gradske knjižnice – molbe još nisu niti otvorene, a već se zna buduća ravnateljica?

Danas će po svoj prilici karlovačka Gradska knjižnica dobiti novu ravnateljicu ili će na ovu funkciju ponovo biti izabrana još uvijek aktualna ravnateljica Frida Bišćan. Naime, na natječaj koji je završio još 14. kolovoza pristigle su tri molbe i to od Fride Bišćan koja je potvrdila svoju kandidaturu, Draženke Polović, knjižničarke u Ekonomsko – turističkoj školi, te djelatnice Gradske knjižnice Jasminke Milovčić.

Politička zaleđina

Poznato je da se ovakve funkcije u Karlovcu ne mogu dobiti bez političke zaleđine, dok je mandat dosadašnje ravnateljice Fride Bišćan obilježen velikim skandalom, odnosno krađom 1,5 milijuna kuna s konta knjižnice u režiji računovotkinje Hermine Benić i njezinog supruga Ivana. Stoga je, smatraju upućeni, malo vjerojatno da će Bišćan dobiti novi mandat, dok u oporbenem SDP- čak napominju da bi to, ako se dogodi, bio novi skandal.

Kako nam je kazala Draženka Polović koja ne samo da nije bliska vladajućima, već je i politički angažirana u Koaliciji Naprijed Karlovac, ne očekuje da će biti izabrana, već se javila da pokaže kako stvari funkcioniraju. Smatra da nema govora o tome da na ovu funkciju, kao i na sve ostale, može doći osoba koja nije politički podobna vladajućem HDZ-u.

Jelić priznaje grešku?

– Molbe su tek pristigle, a već ne samo da se zna tko se javio, već i tko će biti izabran, kaže nam Polović. Kako dodaje, ako bi slučajno Upravno vijeće njoj i dalo povjerenje, to bi značilo da bi  Damir Jelić priznao grešku koju je učinio prije sedam godina, jer je upravo na tom slučaju postao gradonačelnik. Podsjetimo, tadašnji gradonačelnik Miro Škrgatić smatrao je da je Polović najkompetentnija osoba za ravnateljicu Knjižnice pa je, nakon što je nakon političkih pritisaka odlučeno drugačije, podnio ostavku.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće li Upravno vijeće Knjižnice odmah nakon otvaranja ponuda i donijeti odluku, s obzirom da bi mu ipak trebalo vremena da pročita programe koje su kandidatkinje priložile. Polović nam je ispričala da joj je neslužbeno sugerirano da svoj program pošalje i u gradsku upravu što ona, kaže, nije učinila.

Programi prvo u Grad, ili HDZ-u?

– Nije mi jasno zašto bi program trebao ići na uvid u Grad ili možda u HDZ, pa šta nije Upravno vijeće to koje odlučuje. Ja sam demokrat i poštujem proceduru, no ako je ovo obrazac onda je procedura u najmanju ruku čudna, zaključila je Polović.

Otvaranje molbi trebalo bi biti održano danas u 15 sati.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest