Izgradnja male hidroelektrane na Turnju prihvatljiva za ekološku mrežu, ali investitor mora ispoštovati niz mjera

Nema prepreka za gradnju male hidroelektrane na Turnju radnog naziva “Odeta 1”, barem što se tiče Upravnog odjela za prostorno uređenje, građenje i zaštitu okoliša Karlovačke županije. Ovaj je županijski odjel, naime, ocijenio da je investicija tvrtke IRT d.o.o. – gradnja MHE na ušću Mrežnice u rijeku Koranu u karlovačkom predgrađu prihvatljiva za ekološku mrežu – područja Natura 2000.

No rješenje ipak donosi i niz mjera ublažavanja koje će investitor morati ispoštovati prilikom prije i tijekom izgradnje, kao i one kad mala hidroelektrana bude usvom punom pogonu.

– Mjere je dužan primijeniti projektant tijekom izrade glavnog projekta, izvodač radova prilikom izgradnje, a korisnik prilikom korištenja zahvata, kao i prijedlog programa praćenja stanja cjelovitosti i ciljeva očuvanja ekološke mreže koje je dužan poduzeti korisnik zahvata, navodi se u rješenju.

Mjere su raznolike, od toga da objekti moraju biti isprojektirani da budu otporni na poplave, bujice i slično, da postoji sustav prolaska za ribe, do toga da u slučaju nailaska na stanište dabra odmah o tome treba obavijestiti Javnu ustanovu Natura viva.

Kako se još navodi, zahvat ne iziskuje nove pristupne puteve za radnu mehanizaciju jer se na lokaciju dolazi postojećim asfaltnim odvojkom s državne ceste D1 u naselju Turanj, a koji je vodio do nekadašnje tekstilne tvornice.

– lzgradnjom nove strojarnice poboljšat će se i vizura tog prostora, jer sadašnje ruševine, koje nisu kategorizirane kao kulturno – povijesna baština, odnosno povijesna industrijska arhitektura sada čak predstavljaju opasne objekte. Naime, prijeti opasnost od urušavanja zidova što je posljedica ratnih razaranja, navodi se još u rješenju uz napomenu da je MHE Odeta 1 u skladu s Prostornim planom Karlovačke županije, Prostornim planom uređenja grada Karlovca i Generalnim urbanističkim planom Grada Karlovca.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest