UPOZORENJE: Voda u izvorima i bunarima na poplavljenim područjima nije ispravna – potrebno ju je prokuhavati

Državna uprava za zaštitu i spašavanje objavila je upozorenje za stanovništvo na poplavljenom području koje se koristi individualnim izvorima pitke vode (izvori, bunari) da voda nije zdravstveno ispravna te da je treba prokuhavati.

Istovremeno, voda u gradskom vodovodu zdravstveno je ispravna te se kontinuirano prati stanje i uzimaju uzorci vode za laboratorijsku analizu, potvrđuju iz Vodovoda i kanalizacije.

Kako biste sačuvali svoje zdravlje pratite upute o ispravnosti vode za piće: ZDRAVSTVENA ISPRAVNOST VODE

Za piće, pranje ruku i zubi, održavanje osobne higijene, pranje i pripremu hrane i pranje posuđa upotrebljavajte vodu iz boca, vodu iz kontroliranog javnog vodoopskrbnog sustava, prokuhanu i ili dezinficiranu vodu. Vodu prokuhajte tako da je nakon što proključa kuhate još 15 minuta. Kad se ohladi, voda je spremna za konzumiranje, a preostalu vodu spremite u hladnjak. Ako je voda iz lokalnog vodovoda ili bunara zamućena, onda se koristi samo kao tehnološka voda i ne smije se koristiti za piće, kuhanje ili pranje, jer se prokuhavanjem kemijska onečišćenja ne eliminiraju. Ne upotrebljavajte vodu iz vlastitih lokalnih vodoopskrbnih objekata (bunara i pumpi) radi zagađenja uzrokovanih poplavama sve dok se voda ne povuče, a objekti dezinficiraju. Ako je vodoopskrba prekinuta, upotrebljavajte vodu iz vodospremnika koju su osigurale lokalne vlasti (autocisterna ili flaširana voda). Provjerite sa Zavodom za javno zdravstvo je li voda sigurna za piće. Vodu iz spremnika držite kod kuće u čistim i pokrivenim posudama. Ako kanalizacijski sustav nije u funkciji, rabite kante, kemijske zahode ili septičke jame. Smeće odlažite u teške kante za smeće ili u vrećice te samo u kante koje su označene za tu svrhu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest