Novi sindikat upozorio: Vozači Doma zdravlja u Ozlju od 1. listopada samo za sanitetski prijevoz, a tko će voziti Hitnu?

Građani Ozlja, povedite više brige o sebi i molite Svevišnjeg da se nešto ne dogodi jer je upitno tko će vas prevesti: od 1. 10. više neće imati tko voziti Hitnu! Kazao je to na današnjoj pressici glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš, upozorivši na problem vozača sanitetskih i vozila hitne pomoći u Domu zdravlja Ozalj.

Njima, kao i medicinskim sestrama koje obavljaju poslove hitne medicine, po njegovim riječima, Dom zdravlja ponudio je, iako imaju valjane, nove ugovore o radu na neodređeno vrijeme za obavljanje poslova sanitetskog prijevoza, s nižim koeficijentima no što su sada, te dodatne, ugovori o poslovnoj suradnji, sa Zavodom za hitnu medicinu, za koji bi, valjda, trebali raditi izvan radnog vremena.

– A to znači da od 1. listopada neće biti moguć prijevoz hitne pomoći ili će ga biti na nezakonit, upitan i nesiguran način. Oba rješenja su katastrofa za građane Ozlja i okolice, a onda i Karlovačke županije! U ponuđenim ugovorima stoji da će vozači raditi samo sanitetski prijevoz, hitni medicinski je zabranjen, a nude im se i ugovori sa Zavodom za hitni, što ne bi bilo sporno jer Dom sa Zavodom ima ugovor o poslovnoj suradnji, da iz Statuta Doma zdravlja nije izbačena djelatnost hitne medicine! Znači da bi vozači trebali u slobodno vrijeme voziti hitne slučajeve?! Tko će odgovarati ako se što desi, upitao je Kiš.

Sindikalni povjerenik u Domu zdravlja Goran Grabovac podsjetio je da hitna medicina u ozaljskom Domu zdravlja “pokriva” područje s više od 11.500 stanovnika Ozlja, Ribnika, Žakanja, Kamanja i da je model po kojem sada funkcionira najsigurniji i najjeftiniji. Izmjene koje donose novi ugovori o radu ne bi bile pozitivne. – Djelatnicima je ravnateljica Nada Diković rekla da imaju rok od dva dana za potpisati nove ugovore i da će raditi kao i prije, a to ne smije. Potpisivanjem bismo pristali da se isključe pozitivni okviri postojećih ugovora, na što nećemo pristati i nećemo potpisati ugovore, nas 15-ak, kazao je Grabovac.

Sindikat će problem pokušati riješiti u Ministarstvu zdravlja, a očekuju da će 1. listopada, silom zakona, zaposlenicima biti ponuđeni otkazi s izmijenjenim ugovorima o radu. – Alternativa otkazu je prihvaćanje ugovora, a onda slijedi sudski postupak koji će Novi sindikat pokrenuti zbog nezakonitog postupanja, najavio je Kiš.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest