Proces izrade vina može biti i opasan u ovoj, početnoj fazi kad
je u tijeku sezona branja grožđa i spremanja mošta u vinske
podrume, upozoravaju u PU karlovačkoj.
S obzirom da je sezona berbe na samom vrhuncu, u policiji
preventivno upozoravaju građane na opasnosti koje prijete u
vinskim podrumima za vrijeme vrijenja mošta zbog mogućnosti
trovanja ugljičnim dioksidom.
– Alkoholno vrenje je proces u kojem se nizom biokemijskih
procesa u metabolizmu kvasca razgrađuje šećer i pretvara u
alkohol i CO2 (ugljični dioksid) – plin teži od zraka koji se
nakuplja u donjim dijelovima slabije ventiliranih podruma. Ovisno
o površini podruma, istiskuje zrak u gornje slojeve, tako da
dolazi do situacije da kisik neophodan za disanje postaje
nedostupan, podsjetili su na kemijsku reakciju policajci.
Kako navode, u slučaju da u podrumu ima mnogo ugljičnog dioksida,
zbog pomanjkanja kisika može doći do gubitka svijesti i smrti.
– Podrume treba prozračivati te se ne preporuča samostalan ulazak
u vinski podrum. U sredini zasićenoj ugljičnim dioksidom udisaji
postaju sve duži, jer organizmu nedostaje kisika. Prisutnost
ugljičnog dioksida u podrumu može se utvrditi paljenjem svijeće,
a ugasi li se ona odmah, znak je da u podrumu ima više ugljičnog
dioksida te je podrum potrebno prozračiti. Osim toga, osobe koje
su konzumirale alkohol u većoj mjeri također ne bi smjele ulaziti
u podrum jer je bitno smanjena sposobnost rasuđivanja, odnosno
prepoznavanja izlažućoj opasnosti, preporuke su kojih se svakako
mora pridržavati.
KAportal.hr