Lošoj proceduri i manjkavim materijalima usprkos, Vijeće imenovalo Jasminu Milovčić za novu ravnateljicu Knjižnice

Karlovačka gradska knjižnica (foto SkyStudio)

Jasmina Milovčić nova je ravnateljice Gradske knjižnice. Odlučilo je tako Gradsko vijeće, sa 14 glasova za, 2 protiv i 5 suzdržanih, nakon dugotrajne rasprave, vođene i za te točke dnevnog reda i prije njenog početka, kada je oporba tražila da se makne s dnevnog reda.

Tako je Josip Benčić (SDP) upozoravao da materijale nisu dobili unaprijed, nego na klupe i da se nisu stigli pripremiti. – Na temelju čega ćete donijeti odluku kad smo 40 stranica materijala dobili dvije minute prije sjednice? Vjerujem da je predložena dobra kandidatkinja, kao i ostale, ali ne mogu na temelju toga donijeti odluku. Sad smo dobili njezin životopis, što je s ostalima, pitao je Benčić.

I nezavisni Davor Petračić bio je za odgodu odluke o imenovanju ravnateljice, kazavši da su trebali dobiti i životopise i planove rada ostalih kandidatkinja kako bi odlučili glasati ili ne za predloženu kandidatkinju. – Ona je u vrijeme raspisivanja natječaja za ravnateljicu bila u Upravnom vijeću Knjižnice i to govori o mogućem sukobu interesa ako bude izabrana, ocijenio je Petračić.

Da je poštovana sva procedura, iako nije dobra, ustvrdio je gradonačelnik Damir Jelić. Naime, Upravno vijeće Knjižnice provodi natječaj i odabire ravnatelja, nakon čega Stručno vijeće daje mišljenje, a Gradsko vijeće imenuje ravnatelja. On, pak, odgovara gradonačelniku. – Prije nekoliko mjeseci ste me, s punim pravom, kritizirali zbog nemilih događaja u Knjižnici, a ja da sam bio bezobrazan, mogao sam kritizirati vas jer vi ste izabrali ravnateljicu. Takva je procedura i nije dobra. Mogao je biti i drugi i treći životopis, ali jedan jedini prijedlog se danas razmatra: ili ste za njega ili niste. Ne biste mogli odabrati drugu osobu, kao što ne morate ni ovu, to je procedura, rekao je Jelić.

Nova ravnateljica, čulo se na sjednici, dugogodišnja je zaposlenica Knjižnice, u koju planira uvesti brojne novine i rad temeljiti na inovacijama knjižničarstva.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest