Stravična nesreća na vijaduktu autoceste iz studenog 2013., svoj će sudski epilog dobiti na Županijskom sudu u Karlovcu

Stravična nesreća na vijaduktu Krpani kod Svetog Roka, odnosno lančani sudar u kojem su u studenom prošle godine poginule četiri osobe, a njih čak 16 bilo ozlijeđeno, dobit će svoj epilog na Županijskom sudu u Karlovcu.

Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četvorice hrvatskih državljana i jednog trgovačkog društva zbog počinjenja kaznenog djela ugrožavanja prometa opasnom radnjom ili sredstvom. Radi se, naime, o djelatnicima Hrvatskih autocesta, odnosno tvrtke u okviru HAC-a zadužene za održavanje i naplatu cestarine.

– Okrivljenicima se stavlja na teret da su u obavljanju poslova postupali suprotno propisima. Prvookrivljenika kao ophodara i četvrtookrivljenika kao voditelja tehničke jedinice (obojica zaduženi za omogućavanje, organizaciju i nadzor sigurnog i nesmetanog odvijanja prometa) se optužnicom tereti da su propustili posipati kolnik autoceste A1 na dionici tunel Sveti Rok-čvor Sveti Rok, iako je vremenska prognoza upućivala na potrebu preventivnog posipavanja kolnika, navodi ŽDO.

Istodobno se drugoookrivljenika kao pomoćnika direktora sektora za tehničke poslove i trećeokrivljenika kao šefa odjela za elektro i strojarsko održavanje u sektoru za održavanje (zaduženi za organizaciju i kontrolu kvalitetnog održavanja elektro i strojarske opreme instalirane na autocestama) tereti da su propustili poduzeti potrebne radnje kako bi se otklonili kvarovi na meteorološkoj stanici na vijaduktu Krpani zbog čega ova nije centru za nadzor prometa dostavljala podatke o stanju kolnika. Sve opisano je rezultiralo prometnom nesrećom koja se dogodila na autocesti A1 na vijaduktu Krpani 30. studenog 2013. i u kojoj su četiri osobe smrtno stradale, a šesnaest je osoba ozlijeđeno.

Ovo državno odvjetništvo je u optužnici predložilo da se četvorici okrivljenika izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti ili djelatnosti.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest