Nastavljeni arheološki radovi u Bukovlju – kasnoantička utvrda iz 4. stoljeća postat će arheološki park?

Da uzvisina iznad rijeke Mrežnice u Gornjem Bukovlju krije drevnu gradinu s crkvicom od davnina je poznato mještanima tamošnjih naselja, no da se radi o vrijednom arheološkom lokalitetu zna se od prije tri godine kad je tamo počelo arheološko istraživanje.

Rezultati analize zapanjili su i same arheologe, kad je potvrđeno da crkvica datira iz ranog razdoblja kršćanstva na ovim područjima, čak iz 5. stoljeća, dok se na ovoj lokaciji nalazila rimska utvrda s kamenim bedemima iz 4. stoljeća, koja je služila kao strateški položaj za rimske vojnike, ali i utočište za lokalno stanovništvo kod čestih upada barbara.

Utvrda iz 4. stoljeća

– Ovo je jedan od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Republici Hrvatskoj. Sve učestaliji i razorniji barbarski upadi na teritorij Rimskog carstva od 3. stoljeća, rezultirali su napuštanjem nekih provincija i osnaživanjem sustava obrane Carstva, kazala je voditeljica istraživanja, arheologinja Ana Azinović Bebek. Kako je dodala, zaključeno je da je utvrda izgrađena tijekom 4. stoljeća, što potvrđuju i brojni nalazi, novčići iz tog perioda, keramika i dijelovi oružje koje pokazuju da se radi o vojnoj namjeni.

Prije tri godine istražena je kasnoantička crkvica, za koju je radiokarbonskom analizom utvrđeno da datira iz 5. stoljeća. Tijekom prošle godine geofizičkim istraživanem platoa utvrđeno je da ima više objekata nepoznate namjene. Upravo se radi na iskopavanju pravokutnog zidanog objekta 8 x 8 metara u kojem su i pronađeni novčići, dijelovi rimskog koplja. Cijeli plato je bio okružen bedemima širokim i do dva metra, imao je više kula od kojih su pronađene tri.

Arheološki park

Po riječima Krešimira Raguža iz Konzervatorskog odjela Karlovac, na ovoj su lokaciji pronađeni i predmeti kojima su se služili Goti, što navodi da se utvrda koristila i nakon pada Rimskog carstva, te keramika s tipičnim motivima za slavensku kulturu tog doba, odnosno da su je koristili i prvi doseljeni Hrvati.

Opsežno istraživanje financira Ministarstvo kulture a vodi ih Hrvatski restauratorski zavod, Odjel za kopnenu arheologiju, uz potporu Konzervatorskog odjela Karlovac. Moglo bi, navodi Raguž, potrajati i više od deset godina, dok bi već za nekoliko godina na ovom mjestu mogao zaživjeti i “arheološki park”. U dogovoru s mještanima te, vlastima iz Općine Generalski Stol prihvaćena je ova ideja, tako da bi Bukovlje uskoro moglo zaživjeti kao arheološki park u kojem bi posjetitelji mogli vidjeti kako se nekad živjelo na ovim prostorima. Na taj način bi se i ubrzalo istraživanje, dok je planu da zbirka pronađenih predmeta ostane upravo u Bukovlju, u svojevrsnoj muzejskoj postavi.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest