Četiri karlovačke tvrtke u “Top 100” u Hrvatskoj – u svojim granama na prvom mjestu HS Produkt i Alstom

Pogon GE Hrvatska u Karlovcu

U godinama gospodarske krize koja nikako da posustane, grad Karlovac za relativno dobru “krvnu sliku” gospodarstva može zahvaliti solidnom poslovanju nekoliko velikih tvrtki koje su se pokazale otpornijim na negativna gospodarska kretanja. Na kojim su one relacijama na nacionalnom nivou, može se vidjeti iz najnovijeg istraživanja magazina Lider. 

Karlovac je tako u prošloj godini imao dvije najbolje tvrtke u svojim grupama djelatnosti. To su, naime, HS Produkt koji je uvjerljiv na prvom mjestu u industriji metalnih proizvoda, ali tek 32. tvrtka u Republici Hrvatskoj po pokazateljima novostvorene vrijednosti i dobiti poduzeća. Po podacima Lidera, HS Produkt ima i 1.496 zaposlenih.

Prvi u svojoj grupi djelatnosti, proizvodnji strojeva i uređaja je Alstom Hrvatska. Ima 859 zaposlenih, dok je na rang listi od tisuću tvrtki u Republici Hrvatskoj rangirana na 64. mjestu. Na istoj je, listi proizvođača strojeve i uređaja i Tvornica turbina Karlovac na 21. mjestu i kao 907. rangirana tvrtka u Hrvatskoj. Među proizvođačima hrane nalaze se PPK Karlovac na 22. mjestu (289. u RH), te KIM kao 25. (289. u Hrvatskoj).

Na rang listi od tisuću najboljih još su karlovačke tvrtke Ceste Karlovac kao 30. tvrtka u cestogradnji u Hrvatskoj, AB gradnja na 46. mjestu među građevinarskim tvrtkama, te Autoransport Karlovac kao 11. prijevoznik u zemlji.

U industriji pića 3. je Heineken Adria Karlovac koja je ujedno i 33. tvrtka u Hrvatskoj, dok je Karlovačka pivovara, koja spada u Heineken korporaciju, 4. u industriji pića i 50. tvrtka u RH. Zanimljivo, Heineken Adria koja je osnovana kao “društvo majka” Karlovačke pivovare uopće nema zaposlenih, dok Karlovačka pivovara d.o.o. ima njih 358.

Kelteks Karlovac 9. je po redu u djelatnosti tekstila i kože, te je na listi kao 642. rangirana tvrtka u Hrvatskoj. Karlovačko gradsko poduzeće Vodovod i kanalizacija je 17. u djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje, te 706. u Hrvatskoj, dok je Čistoća Karlovac 21. u odlaganju otpada i 841. tvrtka u RH.

Zanimljivo, na listi “1.000 najboljih” Lidera nalazi se i karlovački Centar za rehabilitaciju Nada. U zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi je na visokom 6. mjestu, te je 787. rangirana tvrtka u RH.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest