Dario Bežan, svjetski prvak iz Duge Rese: Poplava nam je uništila opremu, zato je ovo zlato još sjajnije

, dugogodišnji je predsjednik Kluba športskih ribolovaca Mrežnica, odrastao je uz tu rijeku i zaljubljenik je u ribolov od najmlađih dana, a njegovim putem nastavlja i sin Jakov koji je odmah po rođenju dobio člansku iskaznicu kluba i redovito prati tatu u ribolovu.

Kako izgleda postati svjetski prvak i kakve su reakcije Dugorešana? Vrlo sam zadovoljan, ali mislim da još nisam u potpunosti apsorbirao emocije, jer natjecanje traje 72 sata u kontinuitetu i potrebno je poprilično vremena za oporavak, budući da je riječ o fizički i psihički vrlo zahtijevanom natjecanju. Tako da sam se s prijateljima i susjedima koji su zvali i čestitali za sada čuo samo telefonom i SMS-ovima, a kad se dobro odmorim onda će biti fešta za osvojeno prvenstvo. Vratili smo se u ponedjeljak noću, nakon što smo imali vrlo lijep doček organiziran za cijelu reprezentaciju u Našicama, a sad se odmaram i punim baterije. Uoči samog odlaska na zadnja dva natjecanja imao sam peh. Nekoliko dana prije odlaska na put, lani prije Portugala, gdje smo osvojili drugo mjesto, te ove godine prije puta u Italiju, poplavljena mi je kompletna oprema. I to ne samo moja nego i dio opreme članova reprezentacije. Natjecateljski pribor je vrlo skup, košta desetke tisuća eura, a opremu nabavljaju članovi svojim novcem, a ne njihovi klubovi. Problem je što našu okućnicu nije poplavila voda već izlijevanje kanalizacijskih, odnosno otpadnih voda, što jako šteti skupoj opremi. Stoga sam morao od prijatelja posuditi opremu, a mamce sam morao baciti i napraviti druge. Ali eto uz peh imali smo i sreće te smo uspjeli osvojili svjetsko prvenstvo.

Kako ste se kvalificirali u reprezentaciju i koja natjecanja predstoje?

Postoje izlučna natjecanja koja su organizirana kroz Hrvatsku šaranašku ligu kroz četiri kola na četiri različite vode u disciplini lov šarana, te prve četiri ekipe koje osvoje prvenstvo Hrvatske sačinjavaju reprezentaciju, a svaku ekipu čine dva člana. Na svjetskom prvenstvu pravila su malo drugačija, pa nastupaju tri ekipe, a četvrta je rezervna u slučaju da se nekom nešto dogodi ili da se povrijedi obzirom da je natjecanje opasno i teško, a natječe se na tri različita sektora. Ovim svjetskim prvenstvom završena su natjecanja za ovu godinu na ovom nivou, ali do kraja godine imat ćemo još dosta natjecanja na nivou kluba i županije.

Kako se pripremate za natjecanja?

Puno ljudi kad se spominje ribolov ima u glavi sliku stričeka s udicom na stolcu, ali to uopće nije tako. Za pobjedu je potrebno cijelo životno iskustvo, stalan ribolovni trening i usavršavanje tehnika, praćenje novih tehnologija, dobra psihofizička kondicija, ali i prilično sreće. Evo i sad dok razgovaramo, ovdje je jedan naš mladi član, Marko Spudić koji je nastupao na prvenstvu Hrvatske, a došao je vježbati na spravama za snagu, jer riječ je i o ekstremnim daljinama od oko 150 metara zabacivanja udice, te 72 sata nespavanja za što je potrebno jako puno koncentracije.

Kakva je situacija u Klubu kojem ste na čelu te za koje se ciljeve zalažete?

Situacija u klubu je zadovoljavajuća, ali naravno uvijek se može bolje. Imamo preko tristo članova, od čega je najviše seniora, ali ima i dosta juniora i djece te nekoliko žena. Ove godine KŠR Mrežnica obilježit će 80. obljetnicu postojanja i rada, a izradili smo i prigodnu monografiju o djelovanju našeg kluba svih proteklih godina. Grad Duga Resa nam pomaže koliko u trenutnoj gospodarskoj situaciji može, a nadam se da će to ipak u budućnosti biti i više. U Klubu se maksimalno zalažemo za zaštitu prirode i primjenu “ulovi i pusti”, odnosno sportskog ribolova. Područje našeg kluba je veliko, pokriva četiri rijeke i smatram da imamo i turističkog potencijala, ali bi trebalo puno bolje nego što je to sada urediti pravila ponašanja na našim rijekama.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest