Bolnica nije pošteđena problema s kamatama prema veledrogerijama, no blokada joj ne prijeti, a dugove smanjuje

Dugova za kamate prema veledrogerijama, kao i gotovo sve bolnice u zemlji, nije pošteđena ni Opća bolnica Karlovac, no sudbina varaždinske i blokada računa, ipak je ne bi trebala zadesiti.

– Kod nas je relativno dobra situacija po tom pitanju, iako jedna od tvrtki ide sudskim putem prema ovrsi. Glavnica nikome nije sporna, plaćena je zahvaljujući HZZO-u, ali jesu kamate koje se protežu već godinama. Uplate su napravljene, no neki iznosi se konstantno “vrte”. Vidjet ćemo ishod, razgovarati, a pretpostavljam i da će se uključiti Ministarstvo zdravlja i HZZO jer kamate su problem svim bolnicama, rekao nam je sanacijski upravitelj dr. Suad Crnica.

I dok problemi s podmirenjem kamata još čekaju rješenje, neki drugi su riješeni. Ponajprije, stopirani novi dugovi, koji su prije sanacije iznosili oko 17 milijuna kuna godišnje.

– Kontroliramo rashode i tu bilježimo konstantno poboljšanje; praktično imamo milijun kuna uštede mjesečno u odnosu na razdoblje prije sanacije. To je ono na što mi možemo utjecati jer smisao sanacijskog postupka i jest da se racionalizira potrošnja, a najvažnije je da taj postupak nije utjecao na stanadrad koji pružamo bolesnicima. Ohrabrujući je podatak i da smo u plusu kada naša potraživanja bivaju podmirena na vrijeme i sve to dokazuje da sanacijski postupak ima smisla, naglasio je Crnica.

Istovremeno sa sanacijom, u Bolnici se provodi niz pilot-projekata koji se tiču novih modela ugovaranja i tehnološke modernizacije, posebno informatičke, ali i drugih koje, po Crničinim riječima, imaju za direktne posljedice poboljšanje sigurnosti, brzine i razine kvalitete rada. Pripremaju i niz velikih projekata, no kako su u fazi ugovaranja, u Bolnici još ne otkrivaju o čemu je riječ.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest