Feitl: Nije mi žao što sam prodao Kaplast, jer sam tako osigurao sigurniju budućnost za zaposlenike

Želimir i Ivan Feitl

Razgovarao Marijan Bakić

Kaplast je privatiziran 1992. godine, a Želimir Feitl je u početku bio mali dioničar koji je postupno povećavao svoj udio. Niz godina uspješno je vodio plastičarsku industriju Kaplast iz Vojnića sa 50-ak zaposlenih. Tvrtka izrađuje proizvode od brizgane plastike, među kojima su najvažnije nosiljke, odnosno “gajbe” za pića i ambalaža za hranu.

No, zbog strogih industrijskih standarda i visoke kvalitete proizvoda, rok trajanja njihovih gajbi dulji je i od 10-12 godina, što znači da u međuvremenu kupcima nisu potrebne nove, jedan od ciljeva Kaplasta pri traženju strateškog partnera bio je proširiti izvozno tržište na zapadno europske zemlje i time smanjiti cikličnost proizvodnje.

Kaplast je lani ostvario 28 milijuna kuna prihoda (od čega 40 posto izvozom), te 2,5 milijuna kuna dobiti. U informacijama za potencijalne investitore navodi se i da tržište Kaplasta obuhvaća područje bivše Jugoslavije (Slovenija, Hrvatska, BiH, Srbija i Kosovo) i procjenjuje se na oko 22 milijuna gajbi. Tijekom prošlih pet godina prosječna je godišnja prodaja iznosila 6 milijuna eura uz prosječnu EBITDA maržu od 13 posto.

Nedavno je Feitl zajedno sa tridesetak malih dioničara, uglavnom bivših zaposlenika, Kaplast prodao i tako postao dio engleske DS Smith grupe. DS Smith, Plastics Division je brzo rastuća jedinica DS Smith Grupe koja ima godišnje prihode od 5 milijardi eura i to 80 posto iz kartonske industrije te koja ima proizvodne lokacije u više od 20 država.

Kupljensko će, uz Belgiju, Poljsku i Španjolsku, biti četvrta lokacija specijalizirana za proizvodnju povratne plastične ambalaže. Radi se, naime o strateškom partneru koji Kaplastu osigurava izlaz na europsko tržište, odnosno širenje baze klijenata i proizvodnog asortimana. Najveći dio poslovanja odnosi im se na kartonažu, a sada, najavljuju, proširiti poslovanje s plastikom. Novo ime tvrtke će uskoro biti DS Smith (Plastics) Plastika Karlovac.

– Zadovoljan sam poslovnim “transferom” a najveći benefit je to što će se Kaplastu otvoriti veliko zapadno tržište do kojeg sada nismo mogli. Dakle, ulazimo u veliku obitelj u kojoj kredite više nećemo morati podizati te u kojoj ćemo se moći pozicionirati kao tvrtka koja, kao i do sad, inovacijama razvija nove proizvode i u kojoj će biti više posla. Očekujemo više posla i do 30 posto više zapošljavanja, u sezoni čak i više, ističe Želimir Feitl i dodaje:

Ostajemo u istom sastavu, a generalni direktor tvrtke u Kupljenskom koje će ostati sjedište nove tvrtke u Hrvatskoj, biti će moj sin Ivan Feitl.

Koji je bio osnovni razlog da ste prodali tvrtku?

– Kako je čitav svijet već globaliziran tako su se i naši kupci globalizirali i sve se odlučuje u centrima, normali slijed je da se i tako male tvrtke uključe u taj proces, ili same propadaju.

A razlozi pripajanja s tvrtkom DS Smith Plastics Division?

– Već sedam godina surađujemo kroz kooperacijski ugovor s jednom od plastičarskih tvrtki engleske korporacije DS Smith i to sa DW Plastics iz Belgije tako da se dobro poznamo i daljnji zajednički rast je normalni slijed događanja.

Direktor nove tvrtke postaje Vaš sin Ivan?

– Točno, po ugovoru o kupnji Ivan je imenovan za direktora tvrtke, a ujedno preuzima mjesto operativnog direktora za sve četiri proizvodne lokacije u Europi što je satisfakcija i njemu i meni.

Kako se osjećate nakon toliko godina stvaranja tvrtke a sad jednostavno otići, ostati bez Kaplasta?

– Mnoge neprospavane noći, brige i velika odgovornost su mi pale s leđa, a još uvijek se budim rano ujutro s namjerom da treba ići na posao, ali i to će proći. Svako vrijeme nosi svoje. Biti će više vremena za bavljenje športom i ostalim hobijima. Nije mi žao jer sam tako osigurao sigurniju budućnost za sve zaposlene u Kaplastu.

Na koji se način, i je li se uopće, ugovorom osiguralo da radnici Kaplasta imaju određena prava (zajamčenu visinu plaće i osigurana radna mjesta barem u nekom pristojnom roku)?

– Nema nekog posebnog dokumenta o “zaštiti” radnika. Zaposlenih će biti onoliko koliko bude posla, kao i do sada. Jedino će se neke funkcije spojiti. Na primjer financije, nabava i slično… Sada se radi na integraciji koja će biti gotova do kraja godine. Kroz neki period očekujemo rast zaposlenih na našoj lokaciji i to uglavnom proizvodnih radnika.

Odlaskom u mirovinu planirate li potpuno izići iz biznisa ili idete u nove poslovne projekte, ulaganja?

– Ne mislim se baviti biznisom ovoga tipa, a što će vrijeme donijeti vidjet ćemo.

Možda veći angažman u politici?

– Ne mislim se baviti politikom. Ima dovoljno mlađih od mene da se time bave.

Možete nam za kraj reći i za koliko je novca tvrtka prodana?

– Ugovorom o prodaji je to proglašeno poslovnom tajnom, ali svi dioničari su manje – više zadovoljni pa tako i ja.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest