Spomenička baština iz NOB-a ponovo na udaru lopova – u Plaškom iz parka ukradeno pet bisti, ploče sa spomen kosturnice

Brončana poprsja ukradena - ostala samo postolja

Kradljivci metalne sirovine ponovo su napali spomeničku baštinu te izgleda da je, nakon što su pobrali sve što se dalo na željeznici, grobljima i skladištima, ponovo krenulo u žetvu spomenika iz NOB-a.

Nakon velike krađe u Veljunu i devastacije spomen kosturnice i pravoslavne crkve, ovog su vikenda iz centralnog parka u Plaškom ukradene biste pet narodnih heroja iz Drugog svjetskog rata. Ono što su preživjele za vrijeme ratne okupacije 90-ih, nisu pod naletima lopova.

– Ukradene su brončane biste narodnih heroja Branka Latasa, Steve Čuturila, Gaje Bunjevca, Roberta Domanija i Drage Štajnbergera. Tri su bile ostale od Domovinskog rata dok su pronađene i vraćene biste Domanija i Štajnbergera, rekao nam je načelnik Plaškog Pero Damjanović koji je oštro osudio ovaj čin.

Kako je dodao, na svoje postolje nikad nije stigla bista Rade Šupice koja nije bila pronađena. Osim krađe bisti iz parka, devastirana je i spomen kosturnica na mjesnom groblju. Ukradeno je 10 mesinganih ploča s imenima 79 znanih i neznanih boraca iz NOB-a, te mramorni stupovi.

Očito se ponovo radi o planiranoj akciji dobro informirane i opremljene bande, s obzirom na veličinu i težinu brončanih bisti i ploča. Centralni park nalazi se u središtu mjesta, tik do zgrade Općine pa očito da lopovi ne prezaju od ničega ako su akciju neometano izveli. Groblje je nešto dalje, također je slabo osvjetljeno, dok jedino svjetlo pruža ulična rasvjeta s ceste D-42.

Ukupna šteta se procjenjuje na više od 45 tisuća kuna.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest