Delić na mukama: Ugostio učenike koji su mu izrazili svoje želje, a on uglavnom odgovarao kako – Grad nema novca

Nastave li onako kako su danas krenuli na prijemu u Gradskoj upravi, kada karlovačka djeca osnuju svoje Gradsko vijeće, bit će ozbiljna konkurencija onom “pravom”. Jer, poruke odraslima, koje su, u povodu Dječjeg tjedna, pročitali dogradonačelniku Dubravku Deliću jasne su i nedvosmislene, daleko od uobičajenih političkih floskula, a ono što su izrekli u raspravi argumentirano i utemeljeno.

– Dragi gradonačelniče, voljeli bismo više sportskih igrališta, poručio je Igor iz OŠ Švarča.

– Da li škola Banija može dobiti ormariće? I druge škole, isto, pitao je Borna iz OŠ Banija.

– Bazen, kino, internet po svuda! To želim gradu, navela je Lucija.

– Imam jednu želju: da ne kupujemo knjige za školu, dodala je Barbara.

– Htio bih više vrtića jer mnogo djece ostaje neupisano. To bi, po mom mišljenju, bilo dobro, izjavio je Borna.

– U našoj školi želimo tablete, kazala je učenica OŠ Švarča.

– Svi ih žele, ali poplave su odnijele toliko novca da smo u brigama kako rasporediti ono što imamo na ono što moramo financirati. Tako je teška situacija da sigurno nema novca za to, ali za koju godinu – možda. Gradska vlast je vjerodostojna i ono što kaže, mora napraviti i ne smije lagati, odgovorio je Delić, pa upitao učenike škola Banija, Dragojle Jarnević, Grabrik, Dubovac i Švarča je li netko od njih bio među poplavljenima.

Da jest, odgovorio mu je Ive iz OŠ Dragojle Jarnević, pa primjetio:

– Svake godine se to dešava i mislim da nešto treba napraviti!

Hoće li učenici OŠ Dubovac dobiti natkriveni hodnik od škole do dvorane jer “kad pada kiša, svi smo mokri”, pitala je učenica te škole.

Dogradonačelnik je odgovorio da trenutno Grad za to nema novca jer je sav raspoređen.

– Mogli bismo napraviti topli, natkriveni hodnik, ali onda nemamo za nekoga tko nema krov nad glavom, odgovorio je Delić.

Rečeno mu je i da su učenici OŠ Švarča ostali bez igrališta “jer su neki radnici došli i sve razrušili”, a on obećao da će provjeriti o čemu se radi, pa primjetio da pokazuju puno domišljatosti i brige o gradu.

– Važno je da zastupate svoje mišljenje, a kad formirate Vijeće, dat ćete možda prijedloge za nešto što mi nismo vidjeli. Gradskoj vlasti neće biti svjedno da li su mali sugrađani zadovoljni ili nezadovoljni, rekao im je Delić.

No, Andrea iz OŠ Grabrik, nije previše uvjerena da će Gradsko vijeće učenika imati baš puno smisla.

– Koja je svrha tog Gradskog vijeća? Ne vidim čemu ga osnivati kad su naši zahtjevi uglavnom neostvarivi, zaključila je osmašica.

Prije no što formiraju svoje Vijeće i izaberu dječjeg gradonačelnika, po riječima Katarine Ratkaj, u školama će zaživjeti nova izvannastavna aktivnost – Dječji forum. Cilj mu je dati djeci do znanja da je njihovo mišljenje važno i da ga se ne boje izraziti, potaknuti ih da se aktiviraju ne samo u školi nego i zajednici, te budu socijalno osjetljivi prema drugima. A budu li u tom Vijeću članovi poput učenika koji su danas “rešetali” pitanjima dogradonačelnika, i mnogi će stariji moći učiti od njih.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest