Sa sustavom e-dozvola lakše do gradnje – djelatnici gradske uprave educirani za njihovo izdavanje

foto ilustracija

Djelatnici karlovačke gradske uprave educirani su i za izdavanje “e-dozvola” koje će se uskoro početi izdavati, kako je najavljeno, već do kraja godine. Kako je rečeno na sastanku održanom u maloj vijećnici, projekt sustava e-dozvola (izdavanje jedinstvenog akta za građenje) koji provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, ulazi u svoju završnu fazu.

– Sustav je implementiran na razini Republike Hrvatske i primjenjivat će se u svim županijama, velikim gradovima i gradovima sjedištima županija koji obavljaju poslove izdavanja akata za gradnju, kazala je pročelnica Upravnog odjela za poslove provedbe dokumenata prostornog uređenja Grada Karlovca Marina Jarnjević.

Osnovni cilj centraliziranog sustava je podizanje razine kvalitete usluga vođenja upravnih i neupravnih postupaka kroz jednostavnu i brzu informatizaciju i automatizaciju postupka. Prema riječima pročelnice Jarnjević, bez obzira što se zahtjev za izdavanje dozvole podnosi elektronički, i dalje ostaje obveza dostave pisanog zahtjeva u nadležnu pisarnu zajedno sa svom pripadajućom dokumentacijom.

Kad zaživi u potpunosti, sustav omogućuje podnositelju zahtjeva u bilo kojem trenutku uvid u započeti predmet i njegov trenutni status. Kod predaje zahtjeva preko interneta dobiva se identifikacijski broj, temeljem kojeg se onda elektronski upućen zahtjev dostavlja u pisarnu. Zakon ne obvezuje investitora, kao ni drugog ovlaštenika na predaju zahtjeva elektroničkim putem.

– Pogodnost jest u tome što ako se preda uredan elektronički zahtjev, prema važećoj regulativi, postoji mogućnost plaćanja 15 posto niže upravne pristojbe. To se odnosi isključivo na uredan zahtjev koji sadrži sve propisano važećom regulativom. Za sve podnositelje zahtjeva je važno da dosad predani zahtjevi ne ulaze u sustav e-dozvola, a u skoroj budućnosti će se izdavati samo e-dozvole, ako u potpunosti zaživi sve na čemu nadležno Ministarstvo već neko vrijeme intenzivno radi, dodala je pročelnica Jarnjević.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest