Horor fotografije iz Skloništa za pse u Utinji zgrozile javnost – za Grad i inspekciju pak sve u savršenom redu

Nakon što su fotografije osvanule na internetu, a koje zorno pokazuju da se u Utinji krši dugi niz stavaka Zakona o zaštiti životinja, voditeljica Azila za pse u Čakovcu, Aleksandra Hampamer slučaj je prijavila Veterinarskoj inspekciji.

Sklonište u Utinji je, zajedno s predstavnikom Grada Karlovca obišla je veterinarska inspektorica dr. Branka Horvatić 17. rujna. Zanimljivo, kako nam je na naš upit od 22. rujna odgovoreno iz Grada čiji je Upravni odjel za poduzetništvo, poljoprivredu i turizam zadužen za praćenje rada Skloništa, “utvrđeno je da su psi u dobroj kondiciji, da imaju dovoljno hrane i vode da su cijepljeni, fotografirani i evidentirani”.

Na naš zahtjev da nam se dostavi i nalaz Veterinarske inspekcije, pak su nas uputili na “podnošenje Zahtjeva za pristup informacijama”. Isti smo odgovor dobili i kad smo zatražili zapisnik djelatnice Grada napravljen u zadnjem obilasku Skloništa prije posjeta aktivistica u rujnu, od 6. kolovoza.

Obvezna i web stranica – koje nema!?

Iako bi CRPK koji je s Gradom ugovorno vezan i za poslove Higijeničarske službe dobiva godišnje 700 tisuća kuna trebao voditi brigu i o programu udomljavanja, te imati ažuriranu web stranicu, niti taj uvjet nije ispunjen. Stranica se mjesecima ne ažurira, a već nekoliko dana uopće niti nije dostupna.

Najveći posao u programu udomljavanja ionako obavljaju volonteri koji nabavljaju hranu za pse kojima je već isteklo 60 dana, te pse redovito fotografiraju i objavljuju na web stranicama, između ostalih i na KAportalu.

Iako problemi očito postoje, u gradskoj upravi su pak uvjereni da preko CRPK-a u potpunosti ispunjavaju zakonsku obvezu zbrinjavanja životinja. To navode uz opasku da “mnogi gradovi po tom pitanju nisu poduzeli gotovo ništa”. Onda definitivno ostaje “visjeti” u zraku pitanje što onda rade inspekcije i državne službe, kad se zakoni ne provode.

– Skloništa bi trebala biti riješena na županijskoj razini, te bi svi gradovi i općine trebali solidarno sudjelovati u rješavanju ovog problema. Sve to traži nove zakonske propise koji bi bolje riješili ovu problematiku, navode u karlovačkoj gradskoj upravi.

Rješenje azil a ne šinteraj?

Podsjetimo, još prije smo pisali da je za osnivanje Skloništa – azila u Karlovcu bilo zainteresirano više udruga i to na način da se u njima psi ne ubijaju, odnosno eutanaziraju nakon isteka roka od 60 dana.

Upiti su se, kažu nam u gradskoj upravi, odnosili na dodjelu zemljišta za osnivanje Skloništa i financiranje cijele izgradnje skloništa od strane Grada. U praksi se pokazalo da niti lokacija u Utinji nije prikladna, zato jer je Sklonište dislocirano od grada, teško ga je za pronaći, dok je u zimskim mjesecima gotovo i nemoguće doći do njega.

– Nije isključeno da će se Grad Karlovac u budućnosti odluči na vlastito sklonište za životinje, kažu nam iz grada te napominju da se radi se o velikom projektu koji zahtijeva značajnu pripremu te velika financijska sredstva.

– Za to bi bilo potrebno prije svega naći odgovarajući prostor (sukladno Zakonu i Prostornom planu), izraditi idejno rješenje, ishoditi građevinsku dozvolu, pribaviti sve dozvole za obavljanje te djelatnosti, pronaći dodatne izvore financiranja (prvenstveno se misli na EU sredstva) i slično. Bolje rješenje bi svakako bilo da se taj posao odradi na nivou Županije (ili nekoliko županija) kako bi sklonište bilo što učinkovitije i kako bi sve jedinice solidarno sudjelovale u njegovom funkcioniranju, a ne da ide na teret samo onih jedinica koje poštuju Zakon, pišu nam iz Grada.

Kad je već sve tako komplicirano a ništa se ne poduzima, ostaje zaključak zašto uopće postoje gradske službe? Za stotine i tisuće životinja ionako će već odavno biti prekasno.

KAportal.hr

POGLEDAJTE FOTO GALERIJU…

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest