U Karlovac stiže 36 milijuna bespovratnih kuna za KAquarium – gradnja počinje na proljeće

Do 28. rujna 2016. počet će stizati prvi posjetitelji karlovačkog KAquariuma, muzeja rijeka na prostoru nesuđenog autokampa uz Koranu. Grad Karlovac je, naime, s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU potpisao ugovor kojim će na njegov konto, a za izgradnju kompletnog KAquariuma, pristići više od 36 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Bespovratna sredstva

Kako je danas rečeno na tiskovnoj konferenciji, ovime Karlovac dobiva novu turističku atrakciju i posebnost, te će biti jedini akvarij slatkovodnih riba u ovom dijelu Europe. Projekt gotovo u potpunosti financira EU, dok će Grad Karlovac sudjelovati samo sa 1,72 posto i to za plaće djelatnika u pripremi projekta.

Akvarij će se graditi na prostoru ŠRC-a sa šest funkcijskih cjelina – bazenskog kompleksa, multimedijske i izložbene dvorane, konferencijskog prostora, suvenirnice, ulaznog dijela te vanjskog prostora namijenjenog rekreaciji. Sljedeći korak u projektu je otvaranje natječaja u postupku javne nabave, te bi već na proljeće trebalo početi rušenje postojećih objekata i gradnja KAquariuma. Rok za izgradnju je dvije godine.

Pozitivna nula

Kako je na predstavljanju projekta danas kazala pročelnica Marina Grčić, akvarij će imati tri cjeline sa središnjim trgom i popratnim sadržajima. Tematski će biti izložba postavljena kao rijeka od izvora do ušća, dok zgrade nemaju fasade već će biti uklopljene u umjetna brdašca. Kapacitet je oko tristo posjetitelja, dok će ostali posjetitelji za vrijeme dok čekaju, moći uživati u drugim sadržajima.

Postavlja se pitanje samoodrživosti projekta. Projekcija je da će ga u prvoj godini posjetiti oko 12 tisuća posjetitelja te da će s godinama taj broj rasti, dok bi akvarij morao poslovati s “pozitivnom nulom”. Direktor Razvojne agencije pohvalio je sve koji su sudjelovali u pripremi projekta, posebno suradnju s ministrom regionalnog razvoja i fondova EU Brankom Grčićem, te sve druge koji su pridonijeli da u Karlovac, kao jedan od prvih gradova u Hrvatskoj stignu sredstva iz strukturnih fondova Europske unije.

Tiskovna bez gradonačelnika

Uz pročelnicu Grčić su o dugom putu do investicije vrijedne čak pet milijuna eura, drugoj po redu u Karlovcu financiranoj iz EU fondova nakon ISPA-e, sudjelovali i dogradonačelnica Marina Kolaković i direktor Razvojne agencije Viktor Šegrt. Zanimljivo, na njoj se, iako je bio najavljen nije pojavio gradonačelnik Damir Jelić.

Akvarij “otporan” na poplave?

S obzirom da će KAquarium niknuti na mjestu koje je bilo pogođeno poplavom, novinare je zanimalo što će se dogoditi ako dođe do ovakve “milenijske poplave”, te hoće li cijelo zdanje biti uništeno. Pročelnica Grčić kazala je kako će novi objekt biti na razini višoj od razine procjene “stogodišnjih voda”, te čak i iznad one koja je bila u rujnu. Također, gradit će se kao nepropusna školjka, dok čak niti trg ne bi trebao biti pod vodom. Dogradonačelnica Kolaković kazala je kako je to veliki problem, no da Grad nastoji učiniti sve da se što prije završi sustav obrane od poplave.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest