Udruga 110. brigade građanima daruje komadić blaga koje brižljivo čuva – izlaže dio umjetničkih slika dobivenih u ratu

– Želimo da na ovoj izložbi građani vide dio slike iz fundusa naše Udruge, da iduće godine takvu priliku imaju i Zagrepčani i možda i stanovnici drugih gradova, a sve slike koje čuvamo od ratnih dana budu stalni postav budućeg Muzeja na Turnju, kazao je na današnjoj pressici predsjednik Udruge pripadnika 110. brigade ZNG HV Vlado Benko, najavljujući izložbu što će od 15. listopada biti u Gradskom muzeju.

Od njena otvorenja u 19 sati, pa idućih mjesec dana, do 16. studenog, Karlovčani će imati priliku razgledati 29 djela, uglavnom umjetnika iz Karlovačke županije, od Vladimira Bašića, Danijela Butale, Vanje Krmpotić do Alfreda Krupe, ali i primjerice, Ede Murtića i Dubravke Babić. Izložbu Udruga, zajedno s Gradskim muzejem, a uz potporu Grada i Županije, organizira u povodu Dana neovisnosti i u spomen na dane najvećih napada na Karlovac, u listopadu 1991., ali i kao uvod u obilježavanje 20. godišnjice Oluje, iduće godine.

– Izložbom želimo zahvaliti donatorima na svemu što su učinili za nas i pokazati da čuvamo sve te slike koje smo dobili. Nadamo se da će ih jednog dana moći vidjeti i svi posjetitelji Muzeja Domovinskog rata na Turnju, napomenuo je član IO Udruge Ivica Arbanas.

– Turanj je simbol obrane Karlovca i željeli bismo da te slike budu objedinjene na jednom mjestu, u “Hotelu Kalifornija”, dodao je tajnik Udruge Andrija Štalcar.

Da članovi Udruge nastoje i ovom izložbom obilježiti povijesne datume i očuvati spomen na poginule branitelje, kazao je Benko, naglasivši da ne zaboravljaju obljetnice pogibije svojih suboraca, pa i onih do čijih grobova putuju tisuće kilometara, te zaključio da će sve ono što Udruga posjeduje, primjerice i zastavu 110. brigade vezenu zlatnim nitima koju su im 1991. darovale sestre Karmelićanke, ostaviti u nasljedstvo gradu Karlovcu i njegovim stanovnicima.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest