EU projekt Prirodoslovne škole stvorio i novo zanimanje – specijalist za slatkovodno ribnjačarstvo

Izlovom ribe na ribnjacima u Draganiću, te prije toga edukacijom o hortikulturnom uređenju na Šumbaru, predstavljena je danas završna faza EU projekta Aqua Agro, što ga je Prirodoslovna škola Karlovac s partnerima započela prije godinu dana.

Vrijedan 176.000 eura, od kojih je nešto manje od 147.000 stiglo iz Europskog socijalnog fonda, u tom je vremenu, između ostalog, obrazovao prvih 45 specijalista za slatkovodno ribnjačarstvo. Polovica od njih je iz Karlovačke, polovica iz Međimurske županije, a edukaciju su prošli u Prirodoslovnoj školi Karlovac i Gospodarskoj školi Čakovec.

– Bili su obuhvaćeni ponajprije nezaposleni sa srednjom stručnom spremom, koji su kroz 180 nastavnih sati učili o slatkovodnom ribarstvu i stekli vještine potrebne za uzgoj ribe, naučili o procedurama u tvornicama ribe i prošli e-learning. Nadamo se da će ovaj program odobriti Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, kako bi se mogao upisivati u radnu knjižnicu, a onda će ga moći polaziti svi zainteresirani za ribničarstvo, OPG-ove ili obrte za uzgoj slatkovodne ribe, rekao je voditelj projekta Stjepan Grčić.

Osim osposobljavanja polaznika za novo zanimanje, projektom je nabavljena informatička oprema, dodatno educirani nastavnici, zaposlenici Grada i Županije, te članovi ribolovnih društava, stvorena je partnerska poslovna mreža institucija za obrazovanje odraslih, ustanova, tvrtki, lokalnih vlasti i udruga, poribljeni su ribnjaci u oba grada, te napravljeni poslovni planovi koji mogu biti smjernice za apliciranje na europske natječaje u području slatkovodne akvakulture.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest