Obrtnički centar grijat će se jeftinije na pelete, a uštedom stipendirati buduću srednjoškolku

– Na ovaj način radimo trostruko dobar posao: osiguravamo jeftinije grijanje, ekološki prihvatljivije i od uštede energije stipendiramo učenicu iz Dječjeg doma Vladimir Nazor. Nastavit ćemo ovakve projekte i iz ušteda za svaki zamijenjeni kotao jedan će učenik dobiti stipendiju, najavio je župan Ivan Vučić na današnjem otvorenju nove kotlovnice na biomasu u Obrtničkom centru u Karlovcu.

Njome je zamijenjena stara, koja je godišnje trošila oko 20.000 litara lož ulje, moderniziran sustav grijanja ugradnjom kotla na pelete, kojim će se postići ušteda na računima za grijanje od 15-ak posto, te smanjiti štetni plinovi, što je i obveza Hrvatske kao članice EU.

Inicijativu za zamjenu kotlovnice, koja je stajala oko 333.000 kuna, pokrenula je Regionalna agencija Sjeverozapadne Hrvatske, podržala je Karlovačka županija, a potpora je stigla i od Fonda za energetsku učinkovitost i Ministarstva gospodarstva. Kotlovnica je u prostorijama ureda REGEA-e, koja će po prvi put toplinsku energiju iz biomase prodavati ostalim korisnicima. U Obrtničkom centru su, podsjetimo, županijski i uredi državne uprave, Obrtnička komora, Razvojna agencija.

– Ovo je prvi ovakav projekt u Hrvatskoj, a siguran sam da ćemo ih gledati još. Budućnost je u obnovljivim izvorima energije i proizvodnji energije tamo gdje se i troši, a ovakve mikro mreže trebaju stvarati do 1/3 energije i biti komplementarne s velikim sustavima grijanja, rekao je ravnatelj REGEA-e Julije Domac, dodavši da u Karlovačkoj županiji već postoje slični projekti za škole u Slunju, Ozlju, Ogulinu, Dugoj Resi.

Županija, pak, namjerava nastaviti modernizaciju sustava grijanja, koju već provodi nekoliko godina, u zgradama u svom vlasništvu, te školama i zdravstvenim ustanovama.

Uštedama na novom sustavu grijanja u Obrtničkom centru bit će stipendirano srednjoškolsko obrazovanje Helene Trbuščić, koja je sa županom kotlovnicu i pustila u pogon.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest