Županijska zimska služba spremna – u pripravnosti ljudi, strojevi i posipala, čeka se samo snijeg

Imamo dovoljne količine soli, posipala, strojeva i ljudi, sve je na vrijeme stavljeno “u pogon” i samo čeka da izađe na prometnice, kazao je na današnjoj pressici o zimskoj službi Karlovačke županije ravnatelj ŽUC-a Boris Kozjan, dodavši da ih u takvoj situaciji snijeg ne može iznenaditi.

I 1.054 kilometra županijskih i lokalnih cesta, kojima gospodari ŽUC, kao i 388 kilometara državnih koje prolaze kroz Karlovačku županiju, te 500 kilometara nerazvrstanih gradskih, u zimskim će uvjetima održavati Ceste Karlovac. Za to su spremni ljudi, 85 vozila i strojeva, predviđeno 4.200 tona soli za državne i 1.700 za županijske i lokalne ceste, kao i 2.000 kubičnih metara posipala, a zalihe popunjene. Za rad zimske službe ŽUC je planirao 6,3, a HC 7,2 milijuna kuna.

– Za zimsku se službu spremamo tijekom ljeta. Snijega smo već imali prije 2-3 tjedna na području Kapele i on za nas nije ništa iznenađujuće, rekao je direktor Cesta Darko Marković.

Osvrćući se na novi Pravilnik o održavanju cesta, kojim se ceste smatraju prohodnima ako visina snijega na njima ne prelazi 10, odnosno, 15 centimetara, kao i Kozjan, naglasio je da to neće utjecati na sigurnost na cestama.

– Kontinuirano ćemo čistiti glavne ceste da se ne stvore deblje naslage snijega koje je poslije teško ukloniti, ali konačno je Pravilnik pisao netko tko je shvatio da previše trošimo na zimsku službu u odnosu na susjede, ocijenio je Marković.

– To ne znači da ćemo čekati da napada 10-15 cm snijega, pa onda ići čistiti; radit ćemo kako bismo ih čim prije očistili.  Odredili smo prioritete da bismo olakšali posao sebi i radili na zadovoljstvo sudionika u prometu jer isti tren kad padne snijeg ne možemo biti na svim dionicama, nagalsio je Kozjan.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest