U županiji vrtić najskuplji u Dugoj Resi, poskupljenje čeka karlovačke, a možda i ogulinske roditelje

Smještaj u vrtiću od svih gradova u Karlovačkoj županiji trenutno najviše plaćaju dugoreški roditelji, poskupljenje čeka karlovačke, i, možda, ogulinske, dok oni u Slunju i Ozlju ne trebaju strahovati bar od tog poskupljenja.

Ekonomska cijena smještaja u vrtićima je od 1.540 kuna u Karlovcu, 1.583 u Ogulinu, 1.700 u Dugoj Resi i 1.743 u Ozlju do 2.024 kune u Slunju. Od toga većinu plaćaju gradovi, pa tako za rad vrtića izdvajaju od 4,8 posto ukupnog gradskog proračuna u Karlovcu, 7 posto u Ogulinu,  8,73 posto u Slunju do 14, 26 posto u Dugoj Resi i čak 18,75 u Ozlju!

Roditelji, pak, smještaj u vrtiću plaćaju ovisno o primanjima po članu obitelji, pa je to u Karlovcu od 460 do 680 kuna, u Slunju od 500 do 600 kuna, ozaljski, prosječno, 603 kune, dok u Ogulinu roditelji izdvajaju po 600 kuna, a u Dugoj Resi, nakon nedavnog poskupljenja, po 750 kuna.

I dok neki gradovi, poput Karlovca u kojem je na listi čekanja 46 djece, planiraju rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih vrtića, proširenje kapaciteta za 50 djece ima u planu i Ogulin, gdje je 16 mališana neupisano, te Ozalj, iako je u njemu trenutno šestero mališana neupisano kako bi poštivao pedagoški standard. U Slunju je vrtić obnovljen prije nekoliko godina, a u Dugoj Resi, u kojoj je lani otvoren novi vrtić, privode se kraju radovi i u dodatnom prostoru, onom na 2. katu Učeničkog doma.

Predškolske ustanove posluju, odnosno, poslovale su tako po završnim računima za 2013. godinu, pozitivno u svim gradovima, iako, neke, napominju iz Grada Duge Rese, posluju otežano jer nove obveze od države samo stižu.

– Država financira jedino program predškole i rad s djecom s teškoćama u razvoju što za Grad ukupno iznosi 17.000 kuna u 2014. godini. Međutim, upravo smo ovih dana primili obavijest nadležnog Ministarstva da nisu osigurali sredstva za financiranje programa predškole i da će MZOS osigurati 20 kuna po djetetu, županija bi trebala isto toliko, a ostatak, dakle 60 kuna, bi trebala osigurati jedinica lokalne samouprave. Država je Zakonom utvrdila da je program predškole obavezan i besplatan za roditelje, ali kao što vidimo, na teret jedinica lokalne samouprave, nezadovoljni su u dugoreškoj gradskoj upravi.

Iz karlovačke su poskupljenje cijena smještaja u vrtićima najavili prije nekoliko mjeseci, opravdavajući to manjim prihodima koji će im iduće godine dolaziti s državne razine, no ono, kao što je i rečeno na posljednjem brifingu gradskih čelnika s novinarima, neće zahvatiti sve roditelje.

–  U vrlo korektnom i kvalitetnom razgovoru s Udrugom za zaštitu potrošača Korana, saslušali smo sve argumente. Povećanje cijena vrtića neće osjetiti 90 posto građana, preostalih 10 posto ići će po principu da će najsiromašniji plaćati manje, a najimućniji više, poručili su iz Grada Karlovca.

I dok su iz Slunja i Ozlja jasno poručili da u tamošnjim vrtićima poskupljenja neće biti, u Ogulinu takvu mogućnost ne odbacuju, niti izrijekom najavljuju.

– Hoće li do povećanja cijene vrtića, ovisi o završnom računu za prethodnu godinu. Ako dođe do povećanja ekonomske cijene, povećat će se i uplate roditelja, odgovorili su nam u Gradu Ogulinu.

Cijene smještaja u vrtićima ne planiraju povisiti ni u Vojniću, niti u Žakanju.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest