Mladež HDZ-a predlaže Gradu da sufinancira zapošljavanje i stambeno zbrinjavanje mladih i to uklopi u Program za mlade

Mladi teško do svog krova nad glavom

Poticanje samozapošljavanja mladih, pomoć pri stambenom zbrinjavanju, ali i dodatne mogućnosti u formalnom i neformalnom obrazovanju, prijedlozi su karlovačke Mladeži HDZ-a na nacrt Programa za mlade Grada Karlovca do 2018. godine. Mladež je danas održala  tiskovnu konferenciju na ovu temu. Govorili su Matija Perković, Matija Furač, Irena Mihalić, Anamarija Dobranić i Darko Marković.

U Mladeži, naime, smatraju da bi Grad trebao dodatno poticati mlade Karlovčane te iznose konkretne prijedloge.

Predlažu osnivanje Centra za informiranje mladih a kako bi oni na jednom mjestu mogli dobiti sve informacije, od programa stipendiranja, mogućnosti obrazovanja, korištenju programa pomoći i poticaja, kako za vrijeme školovanja, tako i kad budu tražili posao ili pokretali vlastiti biznis.

Kako se radi tek o nacrtu, nadaju se da će njihovi prijedlozi ući u končan tekst Programa.

– Suočavamo se s visokom stopom nezaposlenosti, financijskoj neovisnosti mladih kojima je teško osamostaliti se. Predlažemo da Grad subvencira prvo zaposlenje za mlade bez iskustva, ako ih poslodavac primi na neodređeno, kao i subvenciranje zapošljavanja roditelja s troje i više djece, rekao je Matija Perković.

Nadalje, mladi HDZ-ovci predlažu da se osnuje radna skupina za poticanje zapošljavanja mladih, ali i da se potiču otvaranja obrta i tvrtki u kojima se mladi sami zaposlili.

– U prvoj godini poslovanja, mlade poduzetnike treba osloboditi komunalne naknade, ali i regulirati pitanje najamnine za tu kategoriju mladih poduzetnika. Grad bi im trebao omogućiti najam u prvoj godini gratis, u drugoj da plaćaju 25, u trećoj 50, a u četvrtoj godini poslovanja 75 posto, dodaje Perković.

U planu stambenog zbrinjavanja, Mladež predlaže subvenciranje najamnine za stan. Naime, mnoge bi se mlade obitelji odlučile na jeftiniju cjeloživotnu najamninu, nego da plaćaju skupe kredite za vlastitu nekretninu. Mlade u stambenom zbrinjavanju moglo bi se poticati i na način da im se omogući kupnja zemljišta po jednu kunu za četvorni metar, naravno, ako se radi o gradnji prve nekretnine, da su kuće niskoenergetske i slično. Smatraju da bi Grad mogao sufinancirati i građevinski materijal te poticati izgradnju stanova za mlade obitelji.

– Ovaj program je već detaljno razrađen i također će biti predložen, dodao je Perković.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest