Kako do većih pomaka u poboljšanju kvalitete života invalida – u Karlovcu 2. i 3. prosinca konferencija na tu temu

– Pomaka ima nakon svake konferencije, pa vjerujemo da će tako biti i nakon ove, te da ćemo dati doprinos kvaliteti života osoba s invaliditetom, rečeno je na današnjoj pressici Saveza udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije i Koordinacije za ljudska prava.

Organizatori su VII. konferencije pružatelja usluga osobama s invaliditetom, što će u Karlovcu biti 2. i 3. prosinca, a na koju je pozvano 123 sudionika. Prvog dana konferencije, u utorak, bit će održan okrugli stol “Skrb o osobama s invaliditetom na području Karlovačke županije”, na kojem je pet tema.

– Želimo pokazati kako se u praksi provode propisi, možda ukazati na one koji nisu provedivi ili projekte koji se provode, a ne daju rezultate, odnosno, na stvari koje treba mijenjati. Koliko ćemo u tome uspjeti, ovisi o nama jer rezultata će sigurno biti ako budemo aktivni, kazao je predsjednik Koordinacije Josip Zaborski, podsjetivši da su, primjerice, od prošlogodišnje konferencije ugrađena dizala za osobe s invaliditetom u zgrade Županije i Grada.

Drugog konferencijskog dana tema je “Uključenost osoba s invaliditetom i njihovih predstavničkih organizacija – zakondavni okviri, modeli perspektive”, a bit će govora, između ostalog, o zapošljavanju osoba s invaliditetom.

– Udruga je od 2009. krenula zapošljavati osobe s invaliditetom i to zahvaljujući svojim projektima ili mjerama Zavoda za zapošljavanje. Trenutno imamo troje zaposlenih, a iduće godine zaposlit ćemo ih još, kazala je predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Karlovačke županije Gordana Jurčević, koja će o toj temi i govoriti na konferenciji.

Konferencija je organizirana u povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji će biti obilježen i nizom sportskih događanja: memorijalnim šahovskim turnirom ove subote, elektronskim pikadom i boćanjem za osobe s invaliditetom u ponedjeljak, te visećom kuglanom i stolnim tenisom u utorak.

– Nije sport za osobe s invaliditetom samo rekreacija, postižemo sjajne rezultate, osvajamo medalje. Imamo aktivnih, uspješnih sportaša, među njima i čovjeka bez obje ruke koji igra stolni tenis, pozvao je Juraj Škrtić iz Hrvatskog paraolimpijskog odbora.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest