Mandić najavio tešku godinu, restrikcije, otpuštanja i povećanje cijena – no tvrdi da će Grad biti siguran i stabilan

– Karlovac će, i do sad konzervativnim pristupom izrade proračuna, biti dosta siguran i stabilan u narednoj godini, velikih problema neće biti, ali okolnosti u Hrvatskoj dovode do bojazni kako će se to razvijati dalje; bojim se da će biti sve teže i teže. Hrvatskoj trebaju promjene, ne samo predsjedničke koje će se, uvjeren sam, dogoditi, nego i strukturne, trebaju joj prijevremeni parlamentarni izbori i nova rješenja za zaista teško stanje u zemlji, kazao je predsjednik karlovačkog HDZ-a i gradski vijećnik Damir Mandić na današnjoj pressici.

Proračun – održiv

Od sutra predsjednik Gradskog vijeća, govorio je – granirano predizbornom kampanjom – o gradskom proračunu za 2015. koji će se naći pred vijećnicima, te ocijenio da je, ne samo socijalan i razvojan, nego ponajprije održiv.

– Obzirom na činjenicu da nam je mini poreznom reformom i smanjenjem stavke za PPDS uzeto iz proračuna 12 milijuna kuna, Grad je to na neki način trebao nadoknaditi, ne zaboravljajući pri tom štetu od poplava. Krenulo se iz Gradske uprave, gdje će plaće biti smanjene 6 posto, sve naknade 18 posto, a pregovara se i s gradskim tvrtkama da i one pronađu prostora za racionalizaciju poslovanja. Bit će  restriktivnih, radikalnih mjera, ali pokušavamo da budu što bezbolnije:  otpuštanja, prirodnim odljevom ali i onih koji će završiti na Zavodu za zapošljavanje. Povećanja komunalne naknade, prireza, cijena vrtića i produženog boravka bit će ravnomjerno raspoređene i minimalna za građane, izjavio je Mandić.

Politikanstvo Vlade

Ocijenio je da povećanja plaća nisu rezultat kvalitetnog rada Vlade, nego administrativna mjera, donesena isključivo iz politikantskih razloga, paradoks hrvatske Vlade “jer je uzela građanima da bi im njihovim novcem povećala plaće”.

– Tu smo gdje jesmo, izbori su, ali Grad mora funkcionirati. Uvjeren sam da će odgovornim i racionalnim vođenjem uspješno funkcionirati i naredne godine, kazao je Mandić, dodavši da u stranci smatraju i kako je ovakav proračun i prilika da se u Gradu naparavi analiza svih programa koje provodi i njihove učinkovitosti.

Veći prihodi od EU?

Vijećnica Marijana Tomičić kazala je da će, unatoč smanjenju proračuna, biti poticano poduzetništvo, obrtništvo, poljoprivreda, turizam, te da je vidljiv velik pomak u dijelu koji se odnosi na europske projekte, pa je iduće godine planiran 15 puta veći prihod iz tih izvora od ovogodišnjeg.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest