Izvlačili novac iz Karlovačke banke: USKOK podigao optužnice za malverzacije od čak 99 milijuna kuna

Podignute su optužnice protiv Marije Šole, njezinih sinova Petra, Sandija i Tomislava zbog malverzacija u Karlovačkoj banci i još dva poduzeća, te protiv još pet hrvatskih državljana, redom D. B. (1959.), M. T. R. (1953.), J. K. (1972.), L. M. (1946.), J. P. (1950.) i tri trgovačka društva.

USKOK ih nakon provedene istrage tereti za počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti, te je optužnicu podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu.

“Kriminalni” plan cijele grupe?

– Optužnicom se I. okrivljenici stavlja na teret da je, od svibnja 2007. do ožujka 2013. godine, u zajedničko djelovanje povezala II., III. i IV. okrivljenika u namjeri da sebi i drugima pribave veliku imovinsku dobit. U cilju realizacije plana grupe, okrivljenici su osnovali X. okrivljeno trgovačko društvo, preuzeli jedno društvo te vodili njihovo ali i poslovanje XI. i XII. okrivljenih trgovačkih društava na način da su njihovo poslovanje financirali imovinom jedne banke, zaključivanjem ugovora o kreditu na ime navedenih i drugih društava protivno Zakonu o bankama i Zakonu o kreditnim institucija, te bez poštivanja internih procedura banke, s namjerom da se odobreni krediti ne otplaćuju iz sredstava predmetnih društava, već da se zatvaraju drugim kreditima tih društava i uključivanjem drugih društava kao primatelja kredita, a sve iz imovine banke.

– U cilju realizacije plana grupe I. okrivljenica  Marija Šola je upravljala i koordinirala poslovanje svih društava u opisanom korištenju imovine banke te je, koristeći funkciju prokuristice i savjetnice Uprave banke, usmjeravala kreditne procese i pronalazila druga društva, klijente banke, radi njihovog uključivanja u zatvaranju kreditnih plasmana prema navedenim društvima, stoji u optužnici.

Koristio položaj čelnika KABA-e?

Nadalje se navodi da je Sandi Šola, koristeći položaj predsjednika Uprave banke, donosio odluke o odobravanju, prolongiranju i izmjenama uvjeta visokorizičnih kreditnih plasmana prema navedenim i drugim društvima, te prijenosu imovine banke na svoje ime i u svoje vlasništvo, koristeći pritom imovinu banke za podmirenje vrijednosti prenesene imovine. III. i IV. okrivljenici su, kao odgovorne osobe i osobe koju su zajedno s I. i II. okrivljenicima vodile poslovanje X., XI. i XII. okrivljenih trgovačkih društava, dogovarali kupnju zemljišta i potpisivali dokumentaciju kojom se pravdao odljev sredstava banke za potrebe navedenih društava. U optužnici USKOK navodi i kaznena djela koja se odnose na malverzacije sa zemljištima, te da je načinjena šteta i protupravna imovinska korist ogromna.

–  Pri tom je VIII. okrivljenik, predsjednik Uprave jednog društva, na štetu tog društva zaključio pravni posao kojim su osigurana znatna sredstva za financiranje XI. okrivljenog trgovačkog društva, dok su im u pronalaženju drugih društava kao prividnih nositelja kredita korištenih za opisanu namjeru pomagali VI. okrivljenica, članica Uprave banke i VII. okrivljenik, direktor Sektora kreditno-garantnih poslova banke.

Šteta od 99 milijuna

– Na opisani način ostvarili su plasman novčanih sredstava i imovine banke prema sebi, navedenim i drugim društvima u iznosu od najmanje 283.500.000,00 kuna i time banku izložili velikom kreditnom riziku te joj pričinili štetu od najmanje 33.269.000,00 kuna, jednom društvu štetu od 29.889.583,00 kuna, HBOR-u štetu od 4.829.189,96 kuna, proračunu Republike Hrvatske štetu od 4.270.625,32 kune, a sebi i svojim društvima pribavili ukupnu nepripadnu imovinsku korist od najmanje 99.000.000,00 kuna stoji još u optužnici.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest