Zahvaljujući sredstvima Europske unije, tvrtka ART iz Sv. Petra ekološki i energetski unaprijedila proizvodnju

Kako ekološki unaprijediti proizvodnju i pritom postati energetski ipak nešto neovisniji nego dosad, mogu nam pokazati u dugoreškoj tvrtki Art u Svetom Petru pored Duge Rese koja može poslužiti kao primjer kako se privlače sredstva iz europskih fondova. Tamo se, zahvaljujući sredstvima EU do kojih nije nikako bilo lako doći, već neko vrijeme radi zahvaljujući novoj ekološkoj tehnologiji.

Velika konkurencija

Naime, otac i kćer Željko i Dunja Pogačić, koji su oboje arhitekti, i sin Jakov Pogačić, student poduzetničkog menadžmenta, zajednički su sastavili projekt kojim su kroz natječaj iz Strukturnih fondova – Europskog fonda za regionalni razvoj povukli sredstva za svoj eko projekt nazvavši ga radnim naslovom Ekološki uokvirite svoj okoliš – novi materijali i tehnologije za eko-prijateljsku proizvodnju okvira za slike i drvenog namještaja”. Na pripremi projekta su radili godinu i pol dana pri čemu su im pomogli savjetnici iz Razvojne agencije Karlovačke županije Karla, djelatnici Županijske komore Karlovac i savjetnici na specijaliziranim radionicama Ministarstva poduzetništva i obrta te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje. Nakon tri eliminacijska kruga u konkurenciji među više od 1.000 prijavljenih projekata njihov projekt je bio u 50-tak odabranih projekata za sufinanciranje.

Stigla europska sredstva

Na državnom nivou ovaj projekt je dio Operativnog programa za regionalnu konkurentnost 2007-2013., odgovorno tijelo je Ministarstvo poduzetništva i obrta MINPO, provodi ga Središnja agencija za financiranje i ugovaranje SAFU, a glavni cilj je povećanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva investiranjem u inovativne materijale i tehnologije te poticanjem energetske efikasnosti i zaštite okoliša u proizvodnim praksama.

Ukupna ugovorena vrijednost projekta poduzeća ART d.o.o. je 220.943,87 eura od čega je sufinanciranje sredstava iz EU fonda u maksimalnoj visini od 187.537,16 eura.

Nova tehnologija

Provedba projekta je počela 20. lipnja 2013., provedena je javna nabava po europskoj regulativi, oprema za unapređenje proizvodnje je ugovorena i dopremljena, instalirana je i radi. Instaliranom novom tehnologijom uspješno je uvedena većinska upotreba lakova i boja na bazi vode, a ne nitra i poliuretana kao što je bilo do sada, dobivanje električne i toplinske energije iz obnovljivih sunčevih izvora, te je provedena diseminacija projekta letcima i katalozima i širenjem informacija o korisnosti novih energetski efikasnih tehnologija i o izvedivosti ovakvih i sličnih projekata koje svesrdno pomažu Republika Hrvatska u suradnji sa Europskom unijom.

Brzina i kvaliteta

– Uveli smo određene tehnološke preinake proizvodnog procesa jer zbog vode, koja sporije hlapi od otapala na bazi nitra i poliuretana, pri klasičnom postupku sušenja na zraku u proizvodnoj hali dolazi do produženog vremena sušenja.Kako bi se eliminirale potencijalne negativne posljedice klasičnog postupka sušenja ovim je projektom uvedena specijalizirana sušara za automatizirano i mehanički kontrolirano sušenje čime se postiže stalna temperatura, tlak i odvlaživanje te eliminiranje čestica prašine iz neposredne proizvodne okoline – objašnjava direktor tvrtke Željko Pogačić i nastavlja.

– Uz postizanje visoke kvalitete završne obrade proizvoda također se znatno smanjuje proces sušenja i ukupno vrijeme za izvedbu završne obrade, sa 24 na 8 sati. To zajedno omogućava kvalitetniju i bržu proizvodnju što je posebno bitno kod zadovoljenja vremenskih rokova pri isporuci naručenih proizvoda.

No, to nije sve. Na krovištu objekta postavljeni su autonomna fotonaponska elektrana nazivne snage 50 kW/h i sustav solarnih terminalnih kolektora za grijanje tehnološke vode kapaciteta 3000 litara čime je rasterećena vanjska električna mreža, te je smanjeno zagađenje zraka dimom koji nastaje klasičnim načinom dobivanja toplinske energije spaljivanjem drvene mase.

Solarna energija

– Kako bi zadovoljili zahtjevu za energetskom učinkovitosti u proizvodnji, uz postojeću prosječnu dnevnu potrošnju od l00 kW električne energije za strojeve, rasvjetu proizvodnog pogona te sustav centralnog grijanja vode za sušare za drvene sirovine te grijanje pogona zimi, svako daljnje unapređenje pogona uvođenjem nove tehnologije značilo je neminovno daljnje povećanje energetskih potreba. Taj smo problem riješili nadgradnjom interne energetske mreže tehnologijom za korištenje obnovljivih izvora sunčeve energije u svrhu proizvodnje električne i toplinske energije te njenog neposrednog korištenja u našem proizvodnom procesu.

Na južno orijentiranim krovnim plohama našeg proizvodnog pogona ugrađena je autonomna fotonaponska elektrana te sustav solarnih termalnih kolektora za grijanje vode koju koriste klasična i vakumska sušara za drvo te novouvedena specijalizirana sušara za boje i lakove na bazi vode. Tim tehnološkim unapređenjem odteretili smo vanjsku električnu mrežu te znatno smanjili negativne posljedice u proizvodnji uslijed zastoja zbog nestabilnosti vanjske mreže. Osim povećanja energetske učinkovitosti također smo smanjili zagađenje zraka dimom koji nastaje klasičnim načinom dobivanja toplinske energije spaljivanjem drvenih prerađevina – kaže Dunja Pogačić.

Nakon svega energentska učinkovitost u proizvodnji uvećana je oko 60 posto, za gotovo 50 posto je smanjena emisija ugljičnog dioksida, a produktivnost je povećana za čak 20 posto. Cilj vlasnika ART-a je dalje povećati i osigurati konkurentnost u odnosu na uvozne proizvode kao i uvećati udio proizvodnje za izvoz. Osim u zemlji, svoje proizvode prodaju još i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj te nekim zemljama bivše države.

KAportal.hr/Marijan Bakić

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest