Ogulin u srcu: Lokalna samouprava ostaje bez love, bit će drž’ gaće!

Vlada RH, nedavno je usvojila paket  izmjena zakona koji se odnosi na jedinice lokalne i regionalne samouprave. Izmjene su donesene  da bi se sanirala, ‘ajde da tako kažem,  šteta nanesena zbog smanjenih  prihoda od poreza na dohodak.  U blagajnama lokalne samouprave,  nastati će tako će manjak od milijardu i 800 milijuna kuna. Vlada će ovim izmjenama, kako mi je objasnio jedan od priznatih financijskih stručnjaka, kompenzirati spomenuti gubitak i ovim mjerama nadoknaditi polovicu  tog iznosa, a to je 900 milijuna kuna. No u priopćenju  za novinare sa izvanredne sjednice Skupštine  Udruga gradova u Republici Hrvatskoj, a u vezi porezne reforme i regionalnog razvoja, stoji da će ta kompenzacijska mjera biti puno manja – svega 395 milijuna kuna.  Zbog toga Udruga gradova traži ocjenu ustavnosti zakona o financiranju lokalne samouprave, koji je prošlog tjedna prihvaćen u Hrvatskom saboru.

Uz to, krenuo je “vapaj”  prema središnjim tijelima državne vlasti,  iz kojeg  je razvidan položaj  gradova i općina u Republici Hrvatskoj  nakon ukidanja statusa Područja od posebne državne skrbi i statusa Brdsko-planinskog područja, u kojem je do sada bio i Grad Ogulin,  koji će ovom poreznom reformom od poreza na dohodak, izgubiti 44 posto prihoda. I što sada. Biti će kao što narod kaže: “Drž’ gaće”. Ako i to pomogne.

Ja, kakav sam već nikakav, kada nešto ne znam, odmah svoje neznanje priznam. To radim i sada. Jer  u ovim mi izmjenama između ostalog nikako nije jasno, kako će to Vlada gradovima i općinama pomoći između ostalog,  recimo izmjenom  Zakona o komunalnoj naknadi. Naime, takav izmjenjen zakon omogućiti će jedinicama lokalne samouprave da od 1. siječnja 2015 godine, sredstva prikupljena od komunalne naknade, sada mogu trošiti i na druge stavke.

Koja sredstva? Koje stavke? Kada su ta sredstva  iz komunalne naknade i onako jadna,  i već  sada nedostatna za održavanje komunalne infrastrukture.  A  iz Vlade velikodušno ovim izmjenama dozvoljavaju gradovima i općinama, da ta sredstva mogu koristiti i u druge stavke, pazi sada – za gradnju vrtića, za gradnju škola, za gradnju domova zdravlja, za gradnju sportskih i kulturnih objekata i tako dalje. Da čovjek ne povjeruje.  Baš fino.  Sagraditi ćemo još jednu tenisku dvoranu,  izgraditi  još jedan dom  zdravlja, još jedan nogometni stadion  a ne bi nam loše pala ni jedna “javna kuća” za kulturne i “one” potrebe.  No šalu na stranu.  Znam da će to funkcionirati  ne primjer u Zagrebu. Dobro.  Ali što  je sa sirotinjom  širom “jadne naše”.  Što će biti s nama golaćima koji u ovom gradu  već sada nemamo  ni za javnu rasvjetu ( gori svaka druga sijalica ) , krpamo lovu za čišćenje snijega,  muku mučimo kako održavati  preko 300  kilometara nerazvrstanih cesta, kako održavati groblja, zelene površine, kako čistiti javne površine.  Od pet milijuna kuna potrebnih za ove poslove, od komunalne naknade jedva saberemo milijun. I  kada je još bilo novaca, naplata komunalne naknade iz koje se sve spomenuto financiralo,  išla je kilavo.  Sada  kada je glavni sport kopanje po kantama za smeće, komunalna naknada ljudima je zadnja briga. Neka me tuže, životna  im je filozofija.  Nakon ukidanja statusa Područja od posebne državne skrbi i statusa brdsko – planinskog područja, u kojem je do sada bio i Grad Ogulin, ovom poreznom reformom  gubimo oko 15 milijuna kuna. A proračun nam je 41 milijun. Kako funkcionirati u takvim uvjetima, pitanje je svih pitanja. Biti će stvarno – drž gaće.

Čudan smo mi narod kažu. A imamo, da upotrijebim eufemizam,  i čudnu Vladu. Valjda po  onoj, da narod ima vlast kakvu zaslužuje.  E jesmo mi kur…e sreće.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest