Zahvaljujući projektu Koraka i partnera, 61 žena stekla nova zvanja, a 23 pišu poslovne projekte i žele stvoriti radna mjesta

– Bila sam 20 godina nezaposlena, a sada sam naučila nešto novo o ljekovitom i samoniklom bilju i mislim da će to, danas-sutra, biti moje i zanimanje moje obitelji, kazala je na današnjoj pressici Radivojka Potkrajac iz Karlovca, jedna od 61 žene koja je završila edukaciju za novo zanimanje i sada izrađuje svoj poslovni plan.

Riječ je o projektu Ženske grupe Korak i partnera: Zavoda za zapošljavanje, Grada Karlovca, Odbora za ljudska prava i APIS Učilišta za obrazovanje odraslih kojim su nezaposlene žene iz Karlovca, Vojnića, Slunja, Ogulina, Plaškog i Krnjaka obrazovane za zvanja uzgajivača ljekovitog bilja, voćara i mljekara – sirara. Pod nazivom “Nove vještine za jednake mogućnosti”, započet je prošlogodišnjeg rujna i trajat će do ožujka iduće godine, a od 191.990 eura, bespovratnih 149.656 je iz Europskog socijalnog fonda, ostalo su osigurali partneri u projektu.

– Cilj mu je smanjiti nezaposlenost, odnosno, povećati zapošljavanje i samozapošljavanje žena u ruralnom području, naučiti ih kako zarađivati od poljoprivrede, kazala je voditeljica projekta Daria Jakšić.

Sve su polaznice prošle teoretski i praktični dio obrazovanja, stekle zvanje koje se upisuje u radnu knjižicu, na radionicama naučile kako tražiti posao i samozaposliti se, a njih 23 sada izrađuju poslovne planove.

– Stekla sam novo iskustvo, nove kontakte i počela poslovni plan. Osnovnu koncepciju sam napravila, financijski će biti razrađen i nadam se da će na godinu biti realiziran, otkrila je Mirna Bakiš iz Krnjaka, koja je stekla zvanje voćarice.

Zorka Jovetić iz Plaškog odlučila se za mljekarstvo, odnosno, proizvodnju sira koja je na tom području tradicionalna.

– Sada imamo dodatna znanja kojima ćemo doći do veće kvalitete proizvoda, a onda i konkurentnosti na tržištu. Radimo na razvoju turizma i, uz više znanja, možda se u dogledno vrijeme i sama zaposlim. Neće ovakvi projekti riješiti veliku nezaposlenost, ali će svakako pridonijeti kvaliteti, ocijenila je Jovetić.

Milica Gojsović iz Točka u OPG-u proizvodi, vjerojatno jedina u Karlovačkoj županiji, pekmeze i džemove, a sudjelujući u ovom projektu željela je naučiti više o uzgoju ljekovitog bilja.

– Potaknula me gospođa koja je na jednom sajmu tražila sušenu lipu, za čaj. Puno smo znanja stekli i želja mi je da se otvori neko mjesto za otkup ljekovitog bilja, koje bi htjela uzgajati i prodavati. I zaraditi, jer mi smo u najgorim godinama, nitko nas neće, kažu nam da smo stari za posao, ispričala je Gojsović.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest