Oko 500 stanovnika županije godišnje umre od raka, a izlječiv je otkrije li se na vrijeme – zato: na preglede, spašavaju živote!

foto ilustracija - www.gatraweb.org

– Ako se dijagnosticira na vrijeme, rak nije neizlječiva bolest. Zato su liječnički pregledi iznimno važni, dođite na njih, poručila je dr. Višnja Mihalić Mikuljan na današnjoj pressici HDZ-ovog Odbora za zdravstvo, organiziranoj u povodu Svjetskog dana borbe protiv raka, 4. veljače.

U Karlovačkoj županiji, po riječima dr. Boška Milankovića, godišnje od raka umre oko 500 ljudi i to je drugi uzrok smrtnosti u županiji.

– Kod muškaraca su najčešći karcinomi pluća, prostate i debelog crijeva, dok kod žena prednjači rak dojke, a potom rak debelog crijeva i pluća, naglasio je Milanković, podjstivši da je oko 30 posto malignih bolesti spriječivo ako se eliminiraju rizični faktori, poput prekomjerne tjelesne težine, sjedilačkog načina života, pušenja i alkohola.

Da se velik broj karcinoma efikasno liječi otkrije li se u ranoj fazi, naglasio je i dr. Željko Štajcer, te podsjetio važnost mamografskih i ginekoloških pregleda za žene, to više jer je u porastu broj oboljelih od karcinoma maternice, a lako ga je dijagnosticirati.

– Apeliram i na žene i na muškarce da se odazovu na nacionalne programe ranog otkrivanja karcinoma, pozvao je Štajcer.

Pregledi su iznimno bitni i za otkrivanje karcinoma kože koji u posljednjih desetak godina raste 20 do 30 posto, upozorio je dr. Hrvoje Cvitanović. Dvadesetak novootkrivnih slučajeva je godišnje i stoga je iznimno bitno pratiti promjene na koži, izglede madeža, otići na pregled uoči li se nešto “sumnjivo”, ali i štititi kožu, pogotovo dječju, od sunca.

Liječniku se treba javiti i zareda li danima glavobolja, mučnina, povraćanje jer mogu upućivati na tumor mozga, još jednu vrstu karcinoma koja posljednjih godina bilježi porast.

– Neka se savjetuju sa svojim liječnikom, a onda i neurologom kako bi napravili obradu čim prije i tako potvrdili ili isključili bolest, naglasio je dr. Ervin Jančić.

Dr. Josip Žunić je  naglasio važnost palijativne skrbi koja oboljelima vraća dostojanstvo i ne dozvoljava da pate zbog boli, gladi, žeđi ili nekih drugih smetnji, te napomenuo da s optimizmom valja gledati na liječenje karcinoma.

– Rak se pretvara u kroničnu bolest, ocijenio je.

Članovi Odbora za zdravstvo pozvali su sve da se pridruže humanitarnoj akciji za Ivicu Boljara, 28-godišnjeg Karlovčanina koji se bori s karcinomom.

 HDZ-ovci bez komentara o radu Sanacijskog vijeća karlovačke bolnice

Najave da bi Opća bolnica Karlovac uskoro mogla, zahvaljujući sanacijskom postupku, biti među zdravstvenim ustanovama koje pozitivno posluju, članovi Odbora, mahom i zaposlenici Bolnice, nisu komentirali.

– Mi svi strukom, duhom i tijelom radimo za dobrobit pacijenata i dobrobit ustanove, a o pravim rezultatima molio bih da upitate sanacijskog upravitelja, odgovorio je na novinarsko pitanje Jančić.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest