Na putu prema dolje: Ogulinski SDP-ovci obrušili se na gradsku vlast – propala Bjelolasica, kanalizacija, što je sljedeće…

Što je to ogulinska koalicijska vlast na čelu sa HDZ-om učinila u posljednjih skoro dvije godine – ništa. Ovo, naime, tvrdi oporba u gradu podno Kleka koja se jučer na tiskovnoj konferenciji obrušila na gradsku vlast argumentirajući, po njima, nevjerojatnu indolenciju gradskih čelnika koja može voditi u samo jednom smjeru – prema dolje.

– Pored brojnih stvarnih problema koje nisu riješili, a koje su navodili u predizbornim obećanjima, kao što su proširenje dječjeg vrtića, rješavanje HOC-a Bjelolasica, realizacija projekta zaštite grada od poplava, izrada strategije razvoja grada, poticanje ruralnog razvoja, turizma, poduzetništva, poljoprivrede, glavni problem očito im je bio Radio Ogulin, te smatraju da su ga uspješno riješili, što se dalo zaključiti po izjavama novog predsjednika uprave radija Željka Bokulića, u nedjeljnoj emisiji “Oči u oči”, navode SDP-ovci, dopredsjednici gradske organizacije Dalibor Domitrović i Daniel Vukelja, te tajnik Zlatko Mrvoš.

– Njihov “uspjeh” očituje se u postavljanju nove uprave i otpuštanju dvije zaposlenice koje su imale ugovor na određeno vrijeme. Čestitamo na “uspjehu” i uspješnom instaliranju nove uprave, koja sada ima tri člana, jedan od njih je inženjer prometa, jedan inženjer šumarstva, a jedan je pravnik. Izuzetno kompetentna i stručna uprava – još jednom čestitke!

Operacija Radio

Već duže vrijeme traje otvoren pritisak na zaposlenike Radio Ogulina, koji se na početku očitovao uskraćivanjem financijskih sredstava, odnosno otkazivanjem ugovora o poslovnoj suradnji, te ukidanjem prijenosa sjednica gradskog vijeća, što je bio prvi potez aktualne gradske vlast na čelu s gradonačelnikom Jurom Turkovićem. Unatoč apelima zaposlenika da se sjedne i razgovara, to se nije dogodilo, a zbog aljkavosti gradskih struktura propušten je lani i prvi natječaj Vijeća za elektroničke medije, pa je radio ostao bez značajnih sredstava.

Da bi bili sigurni u uspjeh “operacije radio” većinski vlasnici putem predsjednika skupštine, gradonačelnika Turkovića i nove uprave, na čelu sa Željkom Bokulićem, otkazuju ugovore o radu zaposlenicama koje su radile svega dva sata dnevno, a unatoč teškoj financijskoj situaciji, zapošljavaju prošlog tjedna novu zaposlenicu i to naravno bez natječaja, ali što je još bolje – na neodređeno i na puno radno vrijeme! Dakle, za neke novca nema, a za neke ima, iako je riječ o osobi kojoj pred sedam godina isti ti vlasnici nisu htjeli dati suglasnost da na radiju bude vježbenik!

Bivšoj upravi često se prigovaralo da je u sukobu interesa, zbog supruga SDP-ovca, a sada nije problem što je na čelu uprave radija zaposlenik HŽ-a, a uz to glavni politički tajnik HSP AS, predsjednik HSP AS za Karlovačku županiju, te predsjednik Županijske skupštine, Željko Bokulić. Ako ima imalo morala, neka javno kaže da sa svim tim funkcijama nije u sukobu interesa i pitamo se koliko kvalitetno jedan čovjek može obavljati toliko funkcija.

Umjesto da se pristupilo imenovanju sposobnih menadžera koji će znati pronaći sredstva EU i iz domaćih fondova, grad se odlučio za političko zbrinjavanje čovjeka koji se svojedobno, kao gradski vijećnik, dokazao svojim izjavama kako radio treba biti neovisan! Na tom putu do neovisnosti upravo on igra značajnu ulogu!

Grad bajki bez socijalno ugroženih

Daniel Vukelja je počeo rečenicom kako u gradu bajki nema socijalno ugroženih građana. To se može zaključiti iz činjenice što Ogulin nije potpisao sporazum o otpisu dugova. Međutim, prema podacima Ministarstva socijalne politike i mladih u Ogulinu ima 624 osobe koje zadovoljavaju kriterije za otpis dugova. Zašto tim ljudima grad ne želi pomoći?

Sinoć je u Dnevniku 1 na HRT premijer izjavio kako su u Istri svi gradovi i općine potpisali sporazum. Dakle, daleko razvijenija mjesta pomažu svoje građane, a ogulinska vlast to ne smatra potrebnim. Druga stvar na koju bih se osvrnuo je vijest objavljena u nastavku Dnevnika, o regionalnom sportskom centru Platak koji je Vlada na sjednici proglasila od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku. U reportaži je Platak uspoređen s propalim HOC-om Bjelolasica, a reportažu se može pogledati na YouTube kanalu SDP-a Ogulin.

Na kraju reportaže Župan Vučić je izjavio kako ova odluka Vlade ima određene političke konotacije. Možemo nagađati o tome, možda ima – možda nema! Međutim, za nas je to nebitno. Bitan je rezultat, a to je da projekt Platak ide u realizaciju. S druge strane, naša lokalna vlast nije uspjela održati i sačuvati postojeći reprezentativan kompleks objekata, dragulj ovoga kraja, nego joj je propao i izgorio, bez obzira koja vlast bila na čelu države.

Uspio je Komadina s Platkom, a uspio je i Milan Bandić s Sljemenom. Zaključak je da o sposobnosti lokalne vlasti ovisi hoće li će se lokalno gospodarstvo razvijati ili propadati, hoće li se projekti uspješno provoditi i dovršavati ili će u nedogled kao crne rupe gutati novac. Svaki kraj ima nekakve prirodne potencijale i resurse. Jedina razlika je ima li pametnih i sposobnih ljudi koji će znati iskoristiti te potencijale i resurse.

Rupe u asfaltu

Ogulinska koalicijska vlast nije sposobna voditi grad. Sami su svjesni toga, pa to žele zataškati. To je u pozadini zbivanja s radio Ogulinom. Čini se da su u tome uspjeli, pa će od sada građani Ogulina živjeti u blaženom neznanju.

U kanalizaciju su veliki novci utrošeni, a cijeli grad smrdi zbog nje. Prekapamo, zatrpavamo, ponovo prekapamo, šahte propadaju, na kolniku se rupe otvaraju. Javna rasvjeta je predimenzionirana, preizgrađena, na svakom ćošku u svakom zaseoku lampa, sad nemamo novaca za održavanje i plaćanje struje, pa svijetli svaka druga sijalica.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest