Župa Svetog Mavra neće ne bubanj – Sud bosiljevačku župu izvukao iz blokade teške 16 milijuna kuna

Odlukom Općinskog suda u Karlovcu Župa Svetog Mavra Opata iz Bosiljeva spašena je ovrhe teške čak 16 milijuna kuna, doznaje Jutarnji list. Rovinjsko poduzeće Valalta, naime, na Općinskom sudu u Karlovcu izgubilo je spor u kojem je župu teretilo za 4,6 milijuna kuna glavnice, koju su kamate u petnateestak godina skoro učetverostručile.

Župu je u bankrot stjerao bivši župnik Ivan Črnek, današnji župnik u Glogovnici kraj Križevaca.

– Prošle godine novog župnika u Bosiljevu Josipa Priselca ovrhovoditelji su očistili od svih pokretnina u župnom dvoru. Dok se u tom slučaju radilo o prisilnoj naplati poznatog duga od 270.000 kuna za nikad plaćene radove za rekonstrukciju crkvenog tornja, koje je naručio velečasni Črnek, višemilijunska ovrha nastala je na temelju župnikova jamstva da će poduzeće Rizziteli trgovina vratiti tri milijuna kuna pozajmice Valalti, no iz kojeg se razloga velečasni upustio u ovaj poslovni poduhvat vjerojatno se neće doznati nikada. Pretpostavlja se da se radilo o nekom njegovom preklapanju dugova s Nedjeljkom Rizzitellijem, vlasnikom Rizzitelli trgovine i još šest propalih poduzeća i poreznim dužnikom iz Petrinje, gdje je Črnek službovao kao kapelan, prije nego je preuzeo bosiljevačku župu – piše Jutarnji list.

Sud je utvrdio da je između Valalte i Rizzitelli trgovine postojao ugovorni iznos kroz više međusobnih ugovora o pozajmicama ukupne vrijednosti 10,1 milijun kuna, prvi je bio onaj iz 1996. godine na iznos od tri milijuna kuna uz tri posto mjesečne kamate s rokom vraćanja od 90 dana. Kao osiguranje vraćanja duga direktor Rizzitelli priložio je bjanko zadužnicu bosiljevačke župe. Dvije godine kasnije sklapaju ugovor u kojemu objedinjuju prethodna četiri ugovora i njihovih aneksa i utvrđuju da su ukupna preostala potraživanja 4,6 milijuna kuna. Godinu kasnije u Valalti su spornu mjenicu ispunili na taj iznos i aktivirali je, iako je iznos od tri milijuna kuna za koji je jamčio župnik, već bio vraćen po prvom ugovoru.

Sud je zaključio da je Župa dokazala da je u cijelosti podmirena glavnica iz prvog ugovora na koji se mjenica i odnosila, jer je su prikazali virmanske naloge iz kojih su vidljive uplate po pojedinim razdobljima, kao i kartica kupca iz koje se vidi da je tužitelj proknjižio ukupnu uplatu iznosa od tri milijuna kuna, što odgovara iznosu glavnice iz spornog ugovora.

Za odluku suda župnik u Bosiljevu Josip Priselac doznao je od reportera Jutarnjeg lista.

– Pa, je li moguće? Ma, Bog vas blagoslovio, pa to je odlična vijest. Ne mogu vjerovati, sada sam 100 kila lakši. Mi smo siromašna župa sa svega 800 župljana i od njihovih priloga imamo jedva za grijanje. Zamislite što bi za nas značio ovaj dug od 16 milijuna kuna – rekao je velečasni Priselac Jutarnjem listu.

Odluka Općinskog suda je nepravomoćna te bi svoju potvrdu trebala dobiti na Županijskom sudu.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest