S Društvom Karlovčana sve starije i njegovo članstvo – zaključak Skupštine, treba ga pomladiti

– To društvo je prestalo postojati bez posebnih odluka o prestanku rada. Drugo je osnovano povodom otvaranja autoceste Zagreb -Karlovac 1970. godine. S vremenom se ono ipak malo po malo počelo osipati, da bi se ugasilo 1980. godine, rekao je Starešinić.

U listopadu 1991. godine osnovan je Odbor za pomoć Karlovcu i tada je povjesničar i publicist Radovan Radovinović dao ideju o osnivanju trećeg karlovačkog društva u Zagrebu, što je ostvareno tek drugog travnja 2000. godine, a sada je iskorištena prilika da se podjelom priznanja zahvali osnivačima pokojnom Emilu Tomislavu Banduli, čije priznanje je preuzela kćerka, Vladimiru Bojkiću, Đurđici Cvjetko, Darku Domijanu, Đurđici Grosinger, Mirjani Juretić, Marini Majoli, Ljudevitu Štefanu, Željku Švagliću i Radovanu Radovinoviću. On se ispričao iz zdravstvenih razloga.

– Jedan književnik je rekao da ideje imaju i kuharice. Za osnivanje Društva Karlovčana i prijatelja Karlovca zasluga pripada Vladi Bojkiću. Ne odričem se zasluga, no bez snažne motivacije i energije koju je Vlado uložio, 15. godišnjice ne bi bilo, stoji u Radovinovićevom pismu koje je pročitala predsjednica Društva Hela Markulin – Remenar.

Umirovljeni novinar Bojkić uređuje Malog glasonošu, glasilo Društva. Prošle godine je izdano šest brojeva, a toliko je planirano i za ovu. Mali glasonoša informira Karlovčane o radu Društva, a članove Društva o zbivanjima u Karlovcu. Svakog prvog četvrtka u mjesecu Karlovčani u Zagrebu se nalaze, druže i raspravljaju mnoge teme, te organiziraju predavanja.

Jedan od problema Društva je nedostatak prostora, a redoviti su i izleti u Karlovačku županiju. Na donacijskom natječaju “Zajedno za bolji Karlovac i Karlovačku županiju” Heinekena Hrvatska Društvo Karlovčana i prijatelja Karlovca u Zagrebu je dobilo ove godine 35.000 kuna za projekt obilježavanja 30 godina od smrti i sto godina od rođenja hrvatskog književnika, rođenog Karlovčanina, Marijana Matkovića. Provedba tog projekta je jedna od aktivnosti zacrtanih u ovoj godini.

KAportal.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail redakcija@kaportal.hr ili putem forme Pošalji vijest